Historické předměty jste si mohli prohlédnout ve Zdibech

Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zdiby si připomněly 750 let své existence. Aakce se pořádala ve spolupráci obce Zdiby s Kaštánkem Zdiby a Ochotníky Zdiby. Jednou z největších zajímavostí byla výstava ve zdejším špejcharu!

Na uklizeném prostranství parku byly připraveny lavice a stoly, veliké plátěné stany a informační tabule. Hned u vstupu bylo pro návštěvníky připraveno armádní vozidlo, používané na misích AČR s ukázkou přístrojového vybavení VÚGHMÚř Dobruška. Tento nákladní vůz byl vybavený mobilní soupravou geografického zabezpečení.

Víte, jak zde probíhaly oslavy obce? Fotoreport: Ve Zdibech oslavili 750 let obce

Z pravé strany byl připraven stánek s kosmetikou firmy Avon, kde mohly návštěvnice vyzkoušet moderní trendy v líčení a osobní vizážistku. Každá maminka, která je aktivní, pracující matka, chce vypadat vždy úžasně. Přirozené líčení je vyzdvihnutím ženskosti a moderní krásy. Manažerky této prestižní kosmetiky také rozdávaly katalogy, vzorečky do slosování a další užitečné rady ohledně líčení a péče o pleť. "Vzadu v parku byly připraveny aktivity pro děti, šlapací auto, trampolíny a kolotoče. V sobotním odpoledni vystoupila společnost Zayrefos s ukázkou dravců. Sokolníci předvedli dravce při volném letu i lovu. Orel chytal lišku, raroh zajíce, sokol holuba. Lety zakončil obrovský sup," říká organizátorka Magdalena Česneková. Celý program doprovodilo mluvené slovo. Diváci byli přímo zapojeni do ukázek. Mohli si dravce z ruky pustit nebo si je na svoji ruku zavolat.

V prostorech špejcharu probíhala prezentace Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického s historickými, civilními a topografickými mapy a leteckými snímky, přednášky o nejnovějších archeologických nálezech a první písemné zmínky zajistil Okresní Archív a Ústav archeologické památkové péče.

Další akce - Advent proběhne na stejně půdě 27. listopadu!

Ve druhém patře výstavu zaštítil Kaštánek Zdiby a byla zaměřena na ukázku historických předmětů, dobových fotografií, původních pohlednic, dokumentů, listin a smluv, např. k založení místního Sokola nebo školy.

Také zde byly představeny osobnosti Zdib, např. Vojta Beneš, bratr prezidenta Edvarda, který působil jako učitel v místní škole, nebo operetní herečka Božena Havlíčková, žena Jiřího Císlera.

Výstava měla veliký ohlas a později ji navštívila škola a školka, která ji doplnila svými výtvarnými pracemi „Zdiby očima dětí“. "Žáci zde měli možnost seznámit se s životem ve vsi, jak se pracovalo na poli i v domě, a mohli si spousty věcí vyzkoušet i sami, jako pustit starý gramofon s vinylovou deskou, potěžkat šavli nebo tesařskou sekeru pod dohledem průvodkyně výstavy," dodává Česneková.

Slavnosti byly potrženy chutným občerstvením, možnost zakoupit propečenou klobásku a zapít ji pivem uvítal skoro každý. Pro doplnění byl ještě připraven burčák a kvalitní vínko z místní Stodoly, pro děti voňavý trdelník, cukrová vata, koláčky z místní pekárny a bramborové spirálky.

Všichni dobrovolní aktivisté, kteří se podíleli na přípravách této akce, ať už stavěli stany, čistili park nebo pomáhali jinou formou, byli odměněni velikým zájmem ze stran návštěvníků dětských i dospělých.

Klíčová slova: