Ladislav Kos: Úspěch jsem nečekal, Válková mi ani nepoblahopřála

Ladislav Kos, KDU-ČSL, Hnutí pro Prahu 11, Zelení, Piráti
 

Ladislav Kos převálcoval Helenu Válkovou v senátních volbách v Praze 11. Ta podle všeho prohru těžce nese, Kos si postěžoval, že mu ani nepoblahopřála. Úspěch v senátních volbách Kos rozhodně nečekal, má ale radost. Na Jižním Městě by chtěl mít kancelář.

Očekával jste úspěch v senátních volbách? 
Bylo to pro mě docela překvapení. Poslední týden jsem propadal panice, protože ANO mělo ten poslední týden masivní kampaň. Paní Válková byla jediná kandidátka v Praze, která straně zůstala. Přál jsem si, aby to nebyl nějaký debakl. Díval jsem se na sčítání hlasů, když nabíhaly průběžné výsledky, bylo to dlouho vyrovnané. Teprve když se začaly sčítat větší obvody, rychle to vyskočilo. Což je výborné.

Jak jste to oslavil?

Oslavovali jsme s kolegy z kampaně, přijel i Matěj Stropnický (předseda Strany zelených) a Ivan Bartoš (předseda Pirátů). Alkoholu sám neholduji, spíše jsme si povídali. Ale někteří oslavovali až do ranních hodin.

 

Válková prohru neunesla. A Babiš jakbysmet
 

Co říkáte na vyjádření Heleny Válkové, že by se druhé kolo senátních voleb mělo zrušit?

Nedalo mi to a napsal jsem o tom na Facebook. Trochu mi to připadá, jako kdyby tenista, který hraje 2:0 na sety a pak by prohrál 3:2, prohlásil „kdybychom hráli na dva sety, tak bych vyhrál“.
Podobně se vyjádřil i Andrej Babiš. Senát je prý drahý a raději by ho zrušil.
Jde o další populistický výrok pana Babiše. Před volbami se Senát hodí, po volbách jsme pro jeho zrušení. Není to poprvé, co se Babiš takto vyjádřil, podobné to bylo s jeho výroky o DPH u piva.
Na Facebook jste napsal, že jste od kandidátů nedostal ani poblahopřáno... 

Jsem ze sportovního prostředí a po žádném závodě nezažil, abych nepoblahopřál vítězi nebo aby ostatní nepopřáli mně. Ve volbách v politickém prostředí je to jiné. Ani od jednoho z kandidátů jsem nezažil reakci. Nechci být ješitný a domýšlivý, že by mě to nějak ranilo, ale je to zvláštní. Je vidět, že situace byla vyhrocená. Četl jsem, že třeba pan Bělohradský panu Růžičkovi popřál a dokonce se vyjádřil, že on je ten správný kandidát. To považuju za solidní přístup. I ta kampaň byla vyhrocená. Kandidáti, kteří nepostoupili do druhého kola, všichni buď přímo nebo nepřímo podpořili paní Válkovou. Takže chápu atmosféru proti Hnutí pro Prahu 11 a proti mojí osobě.

 

Kos by chtěl na Praze 11 vlastní senátorskou kancelář

 

Co se pro vás změní, když budete senátorem?

Ještě nevím, co se změní, protože jsem nováček, zatím mne nikdo ze Senátu nekontaktoval. Dozvěděl jsem se, že první zasedání bude 16. listopadu.

Jak se na místo senátora připravujete?

Momentálně se s kolegy, kteří už jsou v Senátu, například s panem Láskou, snažíme vytvořit klub Zelených, Pirátů a nezávislých. Ve středu 19. října máme první setkání, kde by se klub měl konstituovat. Pak budou následovat administrativní záležitosti a hledání asistentů. Přemýšlím, že bych si na Jižním Městě pronajal kancelář, aby mě tady místní občani mohli navštěvovat. Ale to je všechno v běhu, další věci a organizační záležitosti se dozvím do měsíce. Do měsíce také uvidím zákony, které by měly přijít na pořad jednání Senátu.