Radní rozhodli o podobě stanic metra D

Metro jinak a lépe
 

Boj o podobu stanic metra D došel k bodu, který by se dal nazvat kompromisem. Pražští radní schválili vypsání výtvarné a architektonicko-urbanistické soutěže na podobu stanic metra D. Architektonická soutěž platí pro stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru.

Plánované metro D odlehčí trase C a propojí sídliště na jihu Prahy s centrem města. Trasa vede kolem krčského nádraží a Thomayerovy nemocnice do Písnice.

V úterý se sešli pražští radní, aby schválili vypsání výtvarné a architektonicko-urbanistické soutěže na podobu stanic trasy metra D. Nakonec rozhodli, že výtvarná soutěž se má týkat stanic v úseku Pankrác-Písnice. Architektonická soutěž se nakonec bude týkat jen stanic Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru.

 

Metro D jinak a lépe

Velký zájem vzbudila petice Pavlíny Krásné Metro D jinak a lépe. Ona a větší okruh architektů nechtějí, aby společnost Metroprojekt zpracovávala projekt výstavby jako monopol, bez jakékoliv veřejné soutěže. V petici požadovali, aby byla vyhlášena veřejná mezinárodní architektonická soutěž pod dohledem České komory architektů.

Je rozdíl mezi architektonickou soutěží a výtvarnou soutěží

Architektonická soutěž znamená nechat soutěžit architekty, kteří můžou navrhnout celou budovu i technicky, podle funkcí a v limitech, které má splňovat. Na druhou stranu výtvarná soutěž znamená jen nechat umělce, aby vyzdobili prostor stanic metra. Právě výtvarnou soutěž bylo ochotné vedení Metroprojektu vypsat poté, co čelilo petici. 

Co na to architekti?

"Ano, jsme si vědomi toho, že je to kompromisní řešení," vysvětluje Pavlína Krásná za Metro D jinak a lépe. "Chápeme, že za daných okolností je totiž vypsání čistě architektonických soutěží neprůchozí. Projekt už je příliš rozeběhnutý a má to své právní aspekty," ukazuje, že se kompromisu nebrání. "Pokud jde o nové projekty, už by vše mělo jít přes architektonické soutěže standardně od začátku," popsala postoj k budoucím projektům Pavlína Krásná. Každopádně jde teď především o to, jaké budou zadávací podmínky, sestavení poroty a způsob jejího rozhodování, včetně způsobu následného zapracování výsledků do projektové dokumentace. Projekt výstavby stanic metra D je už pod dozorem všech architektů, ale i široké veřejnosti a médií.