MHD zdarma, podzim na krku a houby. To byl týden ve středu Čech

Houbaření je skvělým hobby. Paní Jiřina na houbách
 

Podzim za dveřmi, rozbité silnice a výstavba dálnice D3. V uplynulém týdnu jsme se také podívali pozorněji na problémy, které trápí menší obce.

Nejvyšší čas přezout na zimní gumy. Vzorek musí mít minimálně 4 mm

Blíží se zima, a ať chceme, nebo ne, musíme se na ni připravit. Proto jsme vás tento týden informovali o tom, že je čas vyměnit letní pneumatiky za zimní a že je potřeba myslet i na kontrolu komína. Na obé se však v současné době čeká, pneuservisy i kominíci mají plné diáře.


Příjemnější zprávy má podzim pro houbaře. Houby totiž rostou, a dokonce porostou, i když bude trochu mrznout. Až půjdete do lesa, dávejte si ale pozor, abyste neskončili jako seniorka, která se ztratila v lese, kam šla sbírat houby. Musel pro ni letět vrtulník. Podzim je též dobou honů, pozor by si měli dávat hlavně myslivci, ale vlastně každý, kdo se dostane do styku se zvěřinou. Při porcování zvířete můžete totiž snadno přijít do kontaktu s tularémií. Takzvaná

Jak na ni?

zaječí nemoc se přenáší ze zajíce nebo králíka na člověka. V místě vstupu infekce se obvykle udělá kožní vřed. K podzimu neodmyslitelně patří i dýně, zvláště v období Halloweenu. Jestli taky s dětmi vyřezáváte tyto strašidelné lucerničky, určitě vás zaujme návod, jak to udělat, aby dýně co nejdéle vydržela.
 

Dálnice D3 by měla vést krajinou Posázaví, ale i kolem řady obcí

Jsou to dva roky, kdy se možnost MHD v Praze zdarma stala důležitým předvolebním tématem. Zjistili jsme, že neexistuje žádný projekt, který by realizaci přiblížil. Nicméně je vůbec možné vozit se v hlavním městě a okolí a nezaplatit ani korunu? V pondělí pak také začaly v Praze platit nové jízdní řády autobusů, a jak jinak - spuštění provázely zmatky a rozbouřené emoce. Ostatně emoce také doprovázejí výstavbu dálnice D3. Kraj dosud tlačil města a obce k souhlasu, to ale může být s novým vedením úplně jinak. Řada starostů, zastupitelů a lidí v obcích si myslí, že by bylo lepší dokončit obchvat Prahy. Ať je to, jak chce, určitě se však shodneme na tom, že silnice ve středu Čech potřebují hlavně opravit a modernizovat. Například na silnici z Hostivic do Jenče vám reálně hrozí, že přijdete o kola. Silničáři totiž chytře označili jen ty části vozovky, které už spravili a zalili asfaltem. Ostatní, které jsou teprve připravené, však nechali bez označení.

 

Podepíšete petici?

Podívali jsme se také, co se děje v regionu. Kralupy bojují proti spalovnu. Lidé i radnice jsou proti, firma AVE Kralupy s.r.o, která zde podniká, ale o rozšiřování spalovny stojí. Obcí s titulem Vesnice roku jsou Kněžice, které jsou téměř energeticky soběstačné. Obyvatelé díky centrální výtopně a bioplynové stanici ušetří za topení a obecní pokladna rozhodně nezeje prádnotou. Proč se další obce neinspirují? Problém se zápachem trápí Neratovice, ve Zdibech řeší instalaci kamerového systému, v Kouřimi zase mají problém s jedním alkoholikem, který ve městě žebrá, a tak kvůli němu napsali celou vyhlášku. Problém řeší i v Králově Dvoře, kde při výstavbě nového pavilonu školy objevili dělníci archeologické naleziště. Stavební práce teď stojí a městu hrozí, že přijde o dotaci 60 milionů korun.

Klíčová slova: