Cyklisté se radují: "Jejich" parkoviště v Radotíně dostane nový kabát

 

Parkovací plocha u Výpadové ulice v Radotíně projde kompletní rekonstrukcí, hotova by měla být do konce listopadu. Parkoviště, které je známé pod názvem „U Ondřeje“, bude mít nový povrch, odvodnění a zpevněné propojení s cyklotrasou u Berounky. Součástí přestavby bude i nové dětské hřiště. Celkově jde o investici za více než dva miliony korun.

Parkoviště stále více a více, hlavně o víkendech, slouží cyklistům, kteří si zde odloží auto, vezmou kola a po cyklostezce A1 vyrážejí do Poberouní. Sestava nových prvků bude podobná té stávající, jen v modernějším pojetí splňujícím všechny bezpečnostní normy. Herní prvky (dvojhrazda, trojúhelníková věž se skluzavkou a žebříkem a dřevěným schodištěm, dvoumístná závěsná houpačka a kolotoč) přibudou přibližně v polovině prosince.

Stávající dětské hřiště udržovala paní Malušová, majitelka místního bistra. Nově se o něj bude starat Městská část Praha 16. "Již od roku 2014 komunikuji s pražskou cyklokomisí o úpravách a zlepšení cyklostezek na našem katastru. Minulý rok se podařilo dokončit úsek od DUN u Zděře k Černošicím, letos úsek kolem biotopu a nyní se pracuje na projektu rozšíření cyklostezky od ústí radotínského potoka ke křižovatce Výpadová - Šárovo kolo," vypočítává Miroslav Knotek, zástupce starosty Městské části Praha 16.

Podle něj rozšíření cesty znamená větší bezpečí pro cyklisty i chodce. "Úprava parkoviště bude hrazena z prostředků, které naše městská část získala díky spolupráci na úpravě projektu budované kanalizace a hlavní město Praha je ponechalo v našem rozpočtu právě na takové dopravní stavby," vysvětlil Knotek. 

Plocha parkoviště zůstane zachována, přečnívající betonové panely budou oříznuty a po zalití všech spár dostane celá plocha povrch z asfaltu. Výjimkou bude jen zúžený pruh směrem k řece, který bude zpevněn zatravňovací betonovou dlažbou položenou na zasakovacím podloží z kameniva. Budou sem tak sváděny srážkové vody z celé plochy parkoviště.

Hotovo má být do konce listopadu

Úpravou projdou i povrchy na přístupových komunikacích. Jedinou zcela nově zpevněnou plochou bude chodník pro pěší a cyklisty, který propojí parkoviště se stezkou nad řekou. Jeho povrch bude řešen betonovou dlažbou mezi obrubníky. 

Vítěz výběrového řízení se zakázky z kapacitních důvodů vzdal, proto byla oslovena jiná firma, která nabídla druhou nejnižší cenovou kalkulaci prací. Přesná cena je 2,064 milionu korun bez DPH. Přípravné práce začnou v pondělí 24. října, během kterých nedojde k uzavření parkoviště. Hotovo by mělo být do konce listopadu letošního roku.