Do MHD jen na vlastní nebezpečí: Kožní chřipky se jen tak nezbavíte

Není to žádná sranda
 

KOMENTÁŘ Ze všech stran slyšíme, jak bychom měli nechávat auta doma a cestovat MHD. No jo, jenže ono to není tak jednoduché. V létě jedině s kolíčkem na nose, protože spousta spoluobčanů neví, co je to deodorant. A teď tam zase řádí chřipka. Dokonce i její kožní varianta.

Není to tak dávno, co se v některých vlacích objevil svrab. Což mi dalo jasný signál, že do žádného takového dopravního prostředku už nikdy nevlezu. Není nad bezpečí auta. Užiju si dopravní zácpy a nejspíš brzy dostanu infarkt, protože to, co se v Praze na silnicích děje, je velká šílenost. Na druhou stranu se nemusím bát, že si domů odnesu virus, který vypadá jako neštovice. 

Minulý týden jsem lákal kamarádku, aby dorazila na finále Miss Beauty, protože vím, že má ráda psy a výtěžek z akce šel na podporu útulku Voříškov. Nejdřív mlžila a vymlouvala se, pak však musela s pravdou ven. "Jsem osypaná, vypadám, jako kdyby mě poštípalo milion komárů," usmívala se hořce. Moc jsem jí nevěřil, z čeho by to měla? Tak jsem za ní vyrazil. A když mi asi po deseti minutách přemlouvání otevřela, nebyl to hezký pohled. 

Chudinka byla celá červená, všude pupínky a výraz, že byste jí dali pětikorunu. Některá místa měla rozškrábaná, protože to samozřejmě svědilo, jiná zapatlaná něčím bílým. "Pudr, abych si to neškrábala. Je to jako neštovice, hrůza." Původně jsem si myslel, že byla v nějaké exotické zemi a přivezla si kdoví co. 

Bohužel tak daleko cestovat nemusela. Stačilo se projet městskou hromadnou dopravou. "Prý je to kožní chřipka. Nikdy jsem o tom neslyšela, ale evidentně to existuje, jsem toho živým důkazem." Obvodní lékařka jí přitom řekla, že to nic není a zmizí to samo. Na kožním se vyděsili a okamžitě ji začali léčit. Smutné, že ani doktoři nevědí, jaké nemoci nás mohou napadnout. 

Dnes už je kamarádka v pořádku, může mezi lidi, aniž by se musela schovávat. Dokonce se vrátila i do MHD, za což má můj hluboký obdiv. Mě tam nikdo nedostane ani párem koní. Tím spíš, že kožní chřipka není bakteriálního, ale virového původu. To znamená, že ji nezaženete dostatečným mytím rukou nebo jinou podobnou dezinfekcí.

"Skočí" na vás stejně jako klasická chřipka, rýma nebo třeba běžný opar. Obrana je tedy prakticky nulová, pokud se pohybujete v místě, kde je větší počet lidí. Navíc kdo, když onemocní, zůstane opravdu doma a vyléčí se? Skoro nikdo. Většina našich spoluobčanů pak na veřejnosti chrchlá, prská a dál šíří nejrůznější nemoci. Stoprocentní recept, jak se tomu vyhnout, asi neexistuje. Já osobně do sebe cpu vitaminy a jezdím autem.