Dopravní kolaps kvůli kruháči a hrozby defenestrací

 

Přes malý kruhový objezd řidiči autobusu jezdit nechtějí. Celé město je rozkopané a lidé přišli o zastávku. Teď musí chodit na vzdálenou a v noci nebezpečnou Prachandu. 

Vyměnit křižovatku za kruháč v Dobříši je dobrý nápad, každopádně by měl být dostatečně velký. Když se pak sejdou dvě dopravní omezení, defenestrace projektanta a radních není daleko. 

Dobříšané v šoku

Obrovská vlna nevole se strhla v Dobříši, když místní zjistili, že budou mít omezenou dopravu. Co se vlastně stalo? Křižovatka, která byla velmi frekventovaná, se přestavuje na kruháč, potud je vše v pořádku. Opatření by mohlo vyhnat z města kamiony a udělat dopravu plynulejší.

Dobříšané jsou odkázaní na Dobříš železniční stanici, alias Prachandu

Jenže do opravy křižovatky, která je pořád částečně průjezdná, se přidala oprava ulice Rukavičkářské. Mění se tam kostky za asfalt. Tohle omezení dělá vrásky nejen řidičům, ale především všem, kteří využívali autobusou dopravu. Zastávka Větrník se přestala obsluhovat a lidé provizorně nastupovali na zastávce v ulici U Pivovaru. Jenže přes kruhový objezd, který je pořád ve výstavbě, se řidičům jezdí špatně, navíc situaci komplikuje i uzavírka Rukavičkářské ulice. Provizorní zastávka U Pivovaru byla tedy zrušena a cestující jsou odkázáni na zastávku Prachanda. To znamená minimálně 30minutové zdržení, ovšem pro strarší občany to může být nepřekonatelnou překážkou. Prachandu také mnozí považují za nebezpečnou lokalitu. "V noci je to tam tak na znásilnění," zní na facebooku Dobříše. Komentáře mluví snad spíše v legraci o defenestraci projektantů a vůbec úředníků, kteří nesou zodpovědnost za tento projekt.

Z úst řidičů autobusů cestující několikrát vyslechli, že tímto kruháčem jezdit nebudou, protože je příliš malý. Stěžovali si nejspíš i vedení společnosti Arriva, protože ta několikrát projekt připomínkovala, ale odpověď byla vždy stejná: "Podle výkresu to musí vyjít."

Opravy jsou vždycky bolestné, ale udělat se musí!

Město to vidí asi tak, že lidem se nelíbí, ať už se děje v městě cokoliv. Jsou rádi, že se něco rekonstruuje a že jsou peníze na opravy. Kruhový objezd vidí pozitivně, protože má do budoucna udělat dopravu plynulejší. Rekonstrukce povrchu Rukavičkářské ulice se sice potkala s rekonstrukcí křižovatky, ale jako obrovský problém to nevidí. Zastávka se posunula, což je nepříjemné, ale oprava by měla trvat jen do konce listopadu. Každopádně je jisté, že autobusy projedou, protože projektant to dobře spočítal. Možná to chce jen trochu šikovnosti, až si řidiči zvyknou, bude vše v pořádku. (Jestli je to opravdu fyzicky možné?) Kdyby to přece jen nebylo možné, zodpovědnost nese pochopitelně projektant. Zdroj, který nám toho stejně příliš z postoje města neprozradil, si nepřeje být jmenován, přestože poskytl v zásadě jen praktický popis situace.