Hledáte kroužek pro své ratolesti? Zkuste dětské rádio!

Chceš se stát hvězdou?
 

Ojedinělý projekt rádio od dětí pro děti - přesně takové chce založit Martin Beníšek v Mělníku. Podaří se mu to? Zatím nemají kde vysílat! Pomůžete?

V Mělníku vzniká něco, co v celých Čechách nemá obdoby! Opravdové dětské rádio. Projekt má na starost Martin Beníšek. To, co dělá, je naprosto obdivuhodné. Dětské rádio totiž nebude jen tak ledajaké.

Jde o první projekt v Čechách, který si chce, aby dětské rádio tvořily právě děti. Všechna dětská rádia totiž vyrábí dospěláci a děti tak dostanou naservírované to, co pro ně vymyslí. Na základě této teorie, kdy obsah tvoří samotné děti, by se jednalo o záležitost, kterou by následně více ocenily.

Další zajímavé kroužky mají v Počernicích! Učte děti řemeslu!

Zatím se jedná spíše o kroužek. Martin Beníšek již pořádal nábory a přihlásilo se mu pět dětí. Až bude mladých „rozhlasáků“ více, tak vznikne i opravdové rádio.

Ovšem celá věc má háček. Dětem chybí prostory, ve kterých by s kroužkem mohly začít. Ty mají speciální požadavky, mělo by se jednat o uzamykatelnou místnost o rozměrech 6x8 metrů. Do budoucna by měly být tyto prostory vybavené rozhlasovou technikou. Dalším požadavkem je internet. Internetové rádio bez internetu nevysílá.

Rozhovor s Martinem Beníškem

Bohužel, prostory jsme zatím nesehnali, nikdo se mi neozval a město zatím nemá nic, co by nám mohlo nabídnout.

Jak bude rádio vypadat?

Chceme dělat dětské rádio, respektive už jsme začali, protože jsem nechtěl čekat, než vyřeším technické věci. Začal jsem s náborem dětí, vytvořili jsme si základnu lidí, kteří chtějí pracovat v rádiu. Moje hlavní myšlenka je, aby to bylo rádio dětí pro děti. Udělal jsem si průzkum o tom, jaká máme dětská rádia, ta dělají dospělí pro děti. Program a náplň toho, co děti budou poslouchat, určují dospělí. Můj projekt je originální v tom, že chci dát rádio do rukou dětem. Já bych jim jen radil co a jak, oni si vše budou dělat sami jako reportéři, střihači a podobně. Dnešní děti jsou velmi šikovné a myslím, že pokud dostanou možnost, tak se do toho pustí.

Zatím fungujete formou kroužku?

V podstatě jsme s tím začali formou kroužku. V tuto chvíli mám 5 dětí, které se přihlásily. Já bych chtěl přetáhnout ty děti, které žijí jen sledováním videa na mobilu k tomu, aby začaly poslouchat obsah, který je bude zajímat, a přitom si dělat třeba ruční práce. Chci vytáhnout děti z virtuálního světa a dát jim zajímavý obsah. V tuto chvíli mám ještě málo dětí a doufám, že až začneme s tvorbou obsahu a děti to budou poslouchat, připojí se další a další, budeme dělat bohatší obsah a podobně. Později, až nás bude hodně, kroužek může přejít v rádio.

Jak by měly vypadat vhodné prostory?

Prostory musí být především uzamykatelné, my bychom sem měli přístup v jakoukoli denní/noční hodinu. Doufám, že až budou děti tvořit, tak budou docházet podle svých časových možností. Proto nechceme místnost uprostřed uzavřeného objektu, kam bychom nemohli kdykoli přijít. Musí to být uzamykatelné, tedy chceme to vybavit technikou, musí zde být internet, abychom mohli dávat příspěvky rovnou. Mělo by to mít dobrou akustiku. Myslím, že by prostor měl mít tak 6x8 metrů. To by nám mělo stačit.

Takže...

Kroužek pro děti s vlastním internetovým vysíláním hledá a nemůže najít. Nejedná se tedy o klasické rádio a děti nepromlouvají z éteru, ale o jeho internetovou verzi. Uvítá možnost akustické úpravy a internet v dosahu. Dále kroužek potřebuje podporu prostřednictvím věnování nebo zápůjčkou počítačové a hudební techniky. “Předem děkujeme také případným sponzorům, kteří by chtěli naši aktivitu podpořit finančním darem,” říká provozovatel dětského kroužku Martin Beníšek.  

S nabídkami se můžete obracet na e-mail: martin.benisek@gmail.com nebo na telefon: 603 398 241.

Dětské kroužky rozvíjí dovednosti a formují osobnost. V Mělníku tedy nově vzniká kroužek pro mediálně nadané děti, které by jednou chtěly být známými hlasy z rádií. V Počernicích podobně vzniká kroužek pro ty, kteří by se rádi v životě živili řemeslem. Princip těchto kroužků je jasný.

Děti už tak často nepřijdou do styku s řemeslem. Tatínkové jsou obyčejně manažeři (nebo nešikové) a nemají tím pádem jak předat svým dítkům patřičné dovednosti. Další problém je, že po dětech často chceme víc, než co by mohly nebo chtěly. Řemeslo dospěláci často podceňují, a tudíž své ratolesti raději natlačí na gymnázium nebo obchodní akademii. Jsou pak ale vaše děti šťastné?

Klíčová slova: