Čokoláda zažene chmury. Vyrobte si luxusní domácí čokoládu!

Pravá čokoláda je ve skutečnosti zdravá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jste skleslí a potřebujete malé povzbuzení? Nekupujte drahé čokolády plné náhražek a ztužených tuků. Vyrobte si domácí čokoládu, která je mnohem zdravější a dáte si do ní ingredience podle vlastní chuti. Co takhle goji a mátu?

Kdo by nemiloval pravou domácí čokoládu. Je tak náramně křehká, kakaová a dobrá! Čokoláda navíc obsahuje stimulanty, jako je kofein, theobromin a fenyletylamin. Všechny tyto stimulanty zvyšují aktivitu neurotransmiterů v částech mozku, které ovládají naši schopnost soustředění a schopnosti zůstat ve střehu. Opravdu kavlitní čokoláda je zdrojem vitaminů A, B1, B2, B3, C, E, obsahuje také magnézium, kalcium, kyselinu pantotenovou, měď, draslík, železo, zinek, mangan a antioxidanty zvané flavonoidy, které snižují krevní tlak a riziko srdečního infarktu.

 

Jak vyrobit kvalitní domácí čokoládu?

V základu nám stačí pouze tři suroviny: kakaové máslo, nepražený kakaový prášek a nějaký druh zdravějšího sladidla, například kokosový cukr. Podle chuti a fantazie lze čokoládu doplnit o oříšky, sušené ovoce nebo koření.

Kakaové máslo

Jde o rostlinný tuk získaný lisováním kakaových bobů. Při výběru je dobré se zaměřit na to, jestli je máslo čisté a bez chemických příměsí. Výhodou je zpracování při nízkých teplotách, díky čemuž si máslo zachovává všechny důležité enzymy a vitaminy. Kakaové máslo zakoupíte v obchodu se zdravou výživou (bio obchod).

Nepražený kakaový prášek

Přívlastek nepražený je v tomto případě důležitý. Kvalitní kakaový prášek se vyrábí z kakaových bobů, které se přirozeně suší na slunci - nepraží se v pecích. Tepelně neupravené kakaové boby si zachovávají nejvíce vitamínů a nutričních hodnot.

Sladidlo

Žádný cukr se nedá považovat za zdravý, nicméně čokoláda by bez něj byla příliš hořká. Je vhodné použít přírodní variantu jako například kokosový cukr nebo sušenou třtinovou šťávu.

NE ztužené tuky

Určitě nepoužívejte žádné ztužené tuky ani obyčejné kakao. Tak kvaliní čokolády nedosáhnete a nebude ani zdravá!

 

RECEPT - na jednu tabulku čokolády: 

 

  • 80 g kakaového másla
  • 50 g cukru (třtinový, kokosový apod.)
  • 50 g nepraženého kakaového prášku
  • špetku soli

 

Postup:

  1. Připravíme dvě kovové misky na vodní lázeň. Do větší misky dáme teplou vodu, do menší kakaové máslo. Menší misku vložíme do větší. Lázeň by určitě neměla být vroucí, voda stačí mírně teplá akorát na to, aby se kakaové máslo začalo rozpouštět. Čím nižší teplota, tím lépe - zachováme potřebné enzymy a vitaminy obsažené v másle a kakau.
  2. Když máme máslo rozpuštěné, přidáme kakaový prášek, cukr, špetku soli a důkladně promícháme. To je pro základ čokolády vše, nyní můžeme přidat nasekané mandle, kešu oříšky, sušené ovoce podle fantazie.
  3. Chuť můžeme vylepšit použitím koření, oblíbené je chilli, můžeme přidat také nasekané lístky máty. Směs vlijeme do libovolné formy, kterou předtím vyložíme alobalem. Následně dáme zchladit do lednice, kde hotovou čokoládu i skladujeme. Hotovo!