Korupční aféra: Zatčení zkušební komisaři z Kladna jsou všichni na svobodě

Policie zatím případ zdaleka neuzavřela
 

Je to jen pár dní, co Kladno přišlo o zkušební komisaře a studenti zatím nemohou skládat zkoušky, které jim zajistí řidičský průkaz. Policie totiž všechny tři komisaře zatkla pro podezření z korupce, namočeni do aféry měli být i dva majitelé autoškol z blízkého okolí. Dnes jsou však všichni ptáčci na svobodě. 

Výtěčníci z Kladna byli v pondělí zatčení přímo na svých pracovištích a odvedeni k výslechu. Policie proti pěti podezřelým sice zahájila trestní stíhání a komisařka dala návrh na jejich vzetí do vazby kvůli korupci a zneužití pravomoci, soud to ve čtyřech případech nepřijal. "Je to tak, jsou vyšetřováni na svobodě," potvrdila policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Navíc to vypadá na pořádně dlouhé vyšetřování. Podle našich informací blízkých policii se zatím nepovedlo prokázat téměř nic víc, než je vidět na kamerách z učeben. Tedy situace, kdy si za počítače i do lavic sedali úplně jiní lidé, než kterých se zkoušky týkaly. Přesto se otevřeně hovoří o tom, že do případu bude nejspíš zapojeno několik desítek lidí. 

Zejména samozřejmě ti, kteří úplatky brali, ale pak také skupina, která je nabízela. Hlavní otázkou však stále zůstává, proč konkrétně a kvůli komu se vlastně v Kladně uplácelo. Tajemstvím zůstávají i částky, kterými se operovalo. Už v minulém článku, kdy jsme na kauzu poukázali, jsme však psali o částce 15 tisíc korun, za kterou bylo prý možné si řidičák pořídit prakticky během několika hodin. 

Zvláštní je i fakt, že ti, kteří pravděpodobně podváděli a získali řidičák zvláštním způsobem, často žijí mimo Českou republiku. Buď jak buď, Kladno je stále bez zkušebních komisařů. Nejbližší školení, které by mělo jejich počty navýšit, je plánováno na únor 2017 a vyškoleni budou nejdříve v létě příštího roku. Co do té doby, je zatím ve hvězdách.