Jak odklonit kamiony z našeho města? Značkou!

Hořovice možná zakážou vjezd kamionům. Ilustrační foto
 

Otázka trápí mnoho obcí, které jsou zbytečně zatíženy těžkou tranzitní dopravou. Kamiony ve městech a obcích dělají vrásky obyvatelům i ostatním řidičům.

Z kamionové dopravy pod okny by nebyl nadšený nejspíš nikdo. Cestu si však kamiony najít musí, protože těžká doprava ještě nebyla převedena na železnice v takové míře, v jaké bychom si to přáli.

Co vadí? 

Kamiony vzpůsobují zvýšenou hladinu hluku. Nadměrně zatěžují místní komunikace a prohlubují díry na povrchu vozovky. Není přes ně vidět, a proto je doprava nebezpečnější. Často překračují povolenou rychlost. Jsou zatížené nad míru a jejich brzdná dráha je delší. Reakční doba přepracovaných řidičů kamionů je pomalá a častá nehodovost je toho dokladem. Těžká tranzitní doprava navíc zvyšuje prašnost ovzduší, nehledě na další znečištění vzduchu.

Jak je to v Hořovicích? 

Kamiony trápí obyvatele především, když projíždí středem města. Současnou situaci má vyřešit obchvat, který už je sice naplánovaný, jenomže se zatím neví, kde na něj vzít peníze.

Jak zařídit zákaz vjezdu?

Nutnou podmínkou k tomu, aby město mohlo zakázat vjezd vozidel nad 12 tun, musí se

Kamiony kralují na českých silnicích a dálnicích. Ilustrační obrázek

vyjádřit dopravní policie. Ta má možnost v případě, že by zákaz ohrozil bezpečnost plynulosti silničního provozu, návrh zamítnout.

 

K neobvyklému řešení kamionové dopravy sáhli v Dobříši. Jenže řešení nedopadlo podle představ obyvatel, a tak teď řeší menší dopravní krizi. 

Jaké řešení byste si představovali vy? Máte strach, když potkáte na silnici kamion? Máte nějaké zkušenosti s předjížděním kamionu?