Hledáte lepší práci? Na Rakovnicku je jí dostatek a dobře placené

COOP je mezinárodně používanou obchodní značkou družstev spotřebitelů (consumer cooperatives)
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Kdo to má těžší - ten, co hledá práci, nebo ten, co hledá zaměstnance? V budoucnu zřejmě bude málo zedníků, mladí se více zajímají o pozice kuchařů a číšníků. Podívejte se, kdo nabízí zaměstnání kolem Rakovníka a na jaké profese se připravují mladí. 

50 nových pracovních pozic do konce roku otevře firma Bosal, která do roku 2020 plánuje expanzi až na 1 200 zaměstnanců, včetně agenturních. "Fluktuace zaměstnanců je velká, proto zkoušíme oslovit budoucí pracovníky i tady na Rakovnicku a nabízíme jejich svoz do Brandýsa," říká Ivana Popková, koordinátorka náboru.

Belgická společnost BOSAL je jedním z nejvýznamnějších výrobců výfukových systémů, katalyzátorů, tažných zařízení, střešních nosičů, zvedáků, ocelových trubek, regálů a dalších komponentů pro automobilový průmysl. Skupina provozuje 34 výrobních závodů, největší z nich je v Brandýse nad Labem, kde je zaměstnáno asi 800 pracovníků a vyrábí se zde výfukové systémy a katalyzátory.
Bosal

Brandýský závod velmi rychle roste, proto zde hledají zkušené specialisty: operátory svařovacího robota, CNC operátory, teamleadery, mistra výroby, operátora směnové kontroly, operátora výstupní kontroly, operátora skladu s VZV, operátora údržbáře, elektrikáře, operátora programátora. Minimální zaručená mzda je od 24 800 korun, která může růst díky variabilní složce až o 16 procent. Zaměstnanci zde také dostávají roční odměny, věrnostní odměny, odměny za doporučení zaměstnance, příspěvky na penzijní připojištění nebo životní pojištění, možnost nákupu firemních produktů za zvýhodněné ceny a mnoho dalšího. 

Na Rakovnicku je nyní nezaměstnanost  na úrovni 4,6 % a stejně jako jinde v České republice stále klesá. Úřad práce, který má své kontaktní pracoviště v Rakovníku, má v evidenci 1 768 nezaměstnaných osob, z nichž největší podíl jsou lidé zdravotně postižení a matky samoživitelky. Obě tyto skupiny jsou na trhu práce znevýhodněné ať už zdravotními, nebo časovými možnostmi. Volných pozic je velké množství, ale největší překážkou je pro potenciální zaměstnance dojíždění nebo směnný provoz.

 

Roztocká firma Permon s.r.o. vyrábějící pneumatická kladiva do dolů potřebuje zaměstnance s technickým vzděláním. Výroba není plně automatizovaná, výrobky však mají dlouholetou tradici. Fluktuace není vysoká, zaměstnanci jsou spokojeni s možnostmi kariérního růstu i s benefity, které firma nabízí, jako například příspěvek na stravování, možnost ubytování, výkonnostní prémie, výhodný telefonní tarif, zdarma výuka anglického jazyka nebo čtvrtletní a roční oceňování nejlepších pracovníků.

 

Nkt cables s.r.o. je potomkem známého koncernu Kablo a je součástí silné evropské skupiny výrobců kabelů – nkt cables group – která sídlí v Kolíně nad Rýnem. Vlastní ji dánský průmyslový holding NKT, jehož akcie se obchodují na dánské burze cenných papírů.  V České republice má nkt cables celkem tři výrobní závody: Kladno, Vrchlabí a Velké Meziříčí. 

nkt cables

„Velkým konkurentem na trhu práce je pro nás obecně Praha, kam lidé z Kladna snadno dojíždějí. Z důvodu přirozené fluktuace a odchodů zaměstnanců do důchodu máme dlouhodobý podstav. Proto jsme přijeli zkusit štěstí sem, na Rakovnicko,“ sdělil nám lean specialista Jiří Šimůnek.

P&G Rakona se dělí na 3 výrobní jednotky. Dominantou továrny je výroba pracích prášků. Známými obchodními značkami jsou: Ariel, Bonux, Vizir, Tide, Dash a Lenor. Další významnou jednotkou je výroba tekutých detergentů, která se dále dělí na výrobu mycích prostředků (Jar a Fairy) a aviváží (Lenor). V roce 2004 se P&G Rakona rozrostla i o výrobu kosmetiky. Jedná se o antiperspiranty a deodoranty značek: Old Spice, Gillette, Secret a Camay.

Nkt cables poptává operátora výroby - kabeláře a specialistu logistiky.

 

Firma Rakona, založená panem Františkem Ottou v roce 1875, přešla pod firmu Procter&Gamble v roce 1991. Výrobní závod P&G Rakona je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu.

V současnosti přímo zaměstnává 630 lidí, ale svým působením v Rakovníku vytváří další pracovní pozice spoluprací s regionálními firmami. Kromě obvyklých benefitů firma svým zaměstnancům poskytuje zajímavou perspektivu postupu a vývoje platu, výrobky společnosti za výrazně nižší ceny, příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění, program péče o zdraví a další.

Hledají operátory balení výroby a směnové elektrikáře. Na nové lince otvírají nové pozice. "Rozhodli jsme se pojmout výběrové řízení seriozně a trochu jinak. Uchazečům dáváme test z matematiky. Chceme, aby věděli jak se vypočítá například objem," prozradil nám zástupce personálního úseku.

P&G Rakona

 

 

 

 

 

 

Aspo cz s.r.o. sídlí v Rakovníku a jejím posláním je umožnit pracovní příležitosti a zařazení osobám s různým typem zdravotního postižení. Obhospodařuje okolo 4 000 m2 a stalo se největší chráněnou dílnou na Rakovnicku.

 

Autobusy Karosa

ANEXIA s.r.o. je největší dopravní firmou v okrese Rakovník. Vznikla roku 1994 privatizací původního státního podniku ČSAD Rakovník. Zabývají se mezinárodní a vnitrostátní nákladní dopravou, spedicí, osobní dopravou, skladováním a logistikou, servisem. Zaměstnávají téměř 700 zaměstnanců a provozují 100 nákladních souprav DAF a návěsy Kogel nebo Krone a 55 autobusů Karosa, Iveco, SOR. Kromě toho mají vlastní čerpací stanice, diagnostické středisko, tlakové myčky, velkou kapacitu dílen a odstavných ploch. Hledají výrobní operátory, manipulátory, řidiče vnitrostátní i mezinárodní kamionové dopravy.

 

„Snažíme se o individuální řešení problémů našich lidí. Například co se týká individuální dopravy do zaměstnání, došlo i k výměně zaměstnanců na směnách nebo v týmech, abychom si zaměstnance dokázali udržet,“ svěřil nám Milan Kohout ze společnosti společnosti.

Dalším výrobcem výfukových systémů je rodinná firma se sídlem v německém Esslingen - Eberspächer spol. s r. o. V Čechách jsou již přes 20 let, výrobní závod sídlí v Rakovníku. Pracuje zde v současnosti 1 000 kmenových zaměstnanců a 200 agenturních, přičemž v loňském roce značně navýšili počet svých lidí. Aby mohli uspokojit velké množství zakázek, investovali i do nových strojů. Hledají: svářeče, pracovníky na obsluhu strojů a zařízení. Motivací je vysoký podíl pohyblivé složky platu, až 25 % a další případné měsíční osobní ohodnocení.

COOP je mezinárodně používanou obchodní značkou družstev spotřebitelů (consumer cooperatives), která začala vznikat v polovině 19. století v okolí anglického Manchesteru a velmi rychle se rozšířila do mnoha zemí světa včetně území současné České republiky. COOP se soustředí na prodej kvalitních, regionálních výrobků z České republiky, kterých má široký sortiment. Kromě maloobchodu nabízí COOP v mnoha vesnicích například i poštovní služby.

 

 

COOP Jednota spotřební družstvo Rakovník má dlouhou historii, která začíná již v 19. století.

Skupina COOP sdružuje 48 spotřebních družstev, která provozují dohromady téměř 2 900 prodejen s celkovou prodejní plochou okolo 420 000 m2 a zaměstnávají necelých 14 000 lidí.

"Práce vedoucí prodejny je náročná a zodpovědná a proto mnozí tu zodpovědnost nevydrží, ale pracovní prostředí v jednotlivých prodejnách je rodinné, výrobky jsou z domácího trhu a pracovní doba je v rámci možností flexibilní, neplatí tak striktní pravidla jako ve velkých řetězcích. Pro členskou základnu nabízíme nákupní knížky," dozvěděli jsme se od paní Hromadové, jedné z instruktorek na Rakovnicku. V současné době COOP hledá vedoucí prodejny, zástupce vedoucího, prodavačky. Je možné se hlásit i bez kvalifikace, zaškolení je zaručené.

 

 

 

Agro ZZN, a.s., se sídlem v Rakovníku se zabývá nákupem a prodejem rostlinných komodit, jejich zpracováním a čištěním, prodejem hnojiv. Hledají podnikového právníka, manipulační dělníky, pracovníka údržby, silomistra – strojník úpravy plodin, skladníka. Jako benefity nabízejí mimo jiné příspěvky na dovolenou, zvyšování kvalifikace, příplatky za ztížené pracovní podmínky a přesčasy.

 

Na burze práce vystavovaly také střední školy z Rakovnicka

Integrovaná střední škola Jesenice nabízí vzdělání v tradičních učebních oborech: cukrář, zahradník, zemědělec – farmář a dále maturitní obor – sociální činnost.

ISS Rakovník

Integrovaná střední škola Rakovník na burze práce zajišťovala občerstvení, protože jejími tradičními učebními obory jsou i kuchaři a číšníci. Další obory, které v této škole můžete studovat, jsou: truhlář, zedník, kominík. Kromě učebních oborů je otevřené i dvouleté nástavbové maturitní studium, které je určeno pro absolventy tříletých učebních oborů SOU. "Nejhůř se zaplňuje obor zedník, nejvíc máme truhlářů, kuchařů a číšníků", dozvědeli jsme se od paní Ilony Novotné.

Střední odborné učiliště Nové Strašecí v současnosti zajišťuje vzdělávání v tříletých učebních oborech Opravář zemědělských strojů, Mechanik opravář motorových vozidel (automechanik) a Zahradník. Od roku 1993 je zde také zavedeno dvouleté nástavbové studium, nyní obor Provozní technika, díky kterému mají absolventi učiliště, popřípadě i zájemci z řad veřejnosti, možnost získat maturitu a rozšířit tak svoje vzdělání. Dny otevřených dveří mají 30. 11. 2016.

Střední zemědělská škola Rakovník byla postavena již v roce 1889. Nabízí studijní obory agropodnikání, chovatelství a ekologie a životní prostředí. Zve na dny otevřených dveří 26. 11. 2016.

"Přijďte na Veletrh vzdělávání, který bude v Rakovníku 22. listopadu," láká Vladislava Šizlingová, z Krajské hospodářské komory, která je hlavní organizátorkou akce. 

Burza práce v Rakovníku se konala 26. října pod záštitou Krajské hospodářské komory Střední Čechy a Úřadu práce Rakovník.