Kladeňáci se dočkají: Nejvytíženější komunikace konečně změní tvář

 

Dlouho se po tom na Kladně volalo, ale stále jako by nikdo neslyšel. Teď to však konečně vypadá, že jedna z nejvytíženějších komunikací města konečně změní tvář. Čtyřproudá silnice vedoucí ulicemi Čs. armády a Vítězná by totiž měla být nejen hezčí, ale hlavně daleko bezpečnější.

Kladeňáci si stěžovali, že přejít prakticky v jakoukoli denní hodinu auty zaplněnou silnici je velký problém. "Pár přechodů tam sice je. Ale mám pocit, že řidiči občas dělají, že vás nevidí, aby nemuseli stavět. Chybí podchody, nadchody, ale třeba i více zeleně," zamyslela se paní Radka, která přes silnici přechází téměř každý den. 

Nejen její přání by mělo být vyslyšeno už příští rok. Tendr na zhotovitele by měl být vypsán ještě letos a proměna tedy pravděpodobně začne už příští rok. "Rozdělíme vše na dvě etapy. A pokud si někdo myslí, že to bude znamenat velká dopravní omezení, tak můžeme všechny ubezpečit, že to tak nebude," tvrdí uvolněný předseda komise kladenské rady pro rozvoj města Ondřej Rys.

V první fázi půjde hlavně o středový pás mezi vozovkami, které vedou od centra do Rozdělova a opačně. Stávající staré lampy se vymění za moderní. Ty dosvítí dvakrát dále než staré kusy, takže jich bude třeba méně. "Tím vznikne prostor pro platanovou alej. Upravíme i všechny přechody na bezbariérové."

Druhý krok pak bude znamenat úpravy vodorovného dopravního značení v ulicích Čs. armády a Vítězné. Zároveň se zúží jízdní pruhy a vzniknou pásy pro cyklisty. "Už bylo načase. Jsem ráda, že se od slov konečně přejde k opravdovým činům. Protože bulíky na nos nám tu věšeli už dost dlouho," má jasno paní Radka, která si pochvaluje, že konečně bude moci poslat děti samotné do školy. "Teď to nešlo. Bála jsem se, že je nějaký blázen smete." 

Pro Kladno to však nebude jediná plánovaná modernizace. S těmito změnami souvisí i projekt úpravy obytných budov v ulici Čs. armády, který znamená například modernizaci pergoly podél panelových od náměstí Svobody před bývalé tržiště naproti nemocnici. Bude se dělat i nové osvětlení, zídky, chodníky nebo revitalizovat zeleň včetně travnatých ploch mezi silnicí a panelovými domy," uzavřel Rys. Část Kladna tak dostane nový kabát, který bude městu jistě slušet.