Konečně se to hýbe: Praha 5 postaví parkovací dům, zároveň i P+R

Už bylo na čase, něco se začíná dít
 

Poté, co se v některých městských částech v průběhu několika měsíců rozrostly placené parkovací zóny a jinde se dokonce nově zavedly, bylo z toho pořádné haló. Lidé si stěžovali, politici se předháněli s velkohubými prohlášeními, že se začnou stavět záchytná parkoviště. Dnes? Víceméně ticho po pěšině.  

V některých částech města to ještě před pár týdny vypadalo pomalu na občanské nepokoje. Nejen obyvatelé Prahy, ale hlavně Středočeši, kteří do hlavního města dojíždějí za prací, se rozčilovali, že nemají kde zaparkovat. Argument, aby používali MHD, neobstál, protože na krajích Prahy prakticky nemají kde auto odstavit. 

Řešením jsou jednoznačně P+R, s jejichž plánovanou výstabou se v inkriminované době doslova roztrhl pytel. Aby také ne, když byly krajské volby za dveřmi. Dnes si na sliby málokdo vzpomene. Některé městské části se však naštěstí snaží a vycházejí obyvatelům hlavního města a okolí vstříc. Tak jako například Praha 5. 

V Praze 5 bude totiž postaven nový patrový parkovací dům. Konkrétně na místě současného odtahového parkoviště v Plzeňské ulici mezi Klamovkou a Poštovkou v Košířích, které se už teď mění v parkoviště záchytné. Rada městské části už návrh posvětila a začne se s přípravnou dokumentací. Lokalita byla vytipována v rámci Studie proveditelnosti P+R na území Prahy 5.

Tu radnice zadala k vypracování již před několika měsíci. "Studie řešila možnosti celého území naší městské části, a to s ohledem na majetkové vztahy, automobilovou dopravu i pokrytí městskou hromadnou dopravou. Ze zvažovaných sedmi míst nakonec vyplynulo právě toto jako první k realizaci, souhlasné stanovisko dala i dopravní komise," tvrdí radní pro dopravu Tomáš Homola.

Nemusí to však být poslední parkovací dům, který by se na území městské části stavěl. "Studie říká, že možnosti jsou i jinde. Budeme se tomu v nejbližší době věnovat," dodal Homola. Praha 5 by měla být investorem, i když to možná ve finále dopadne jinak. Ve hře jsou evropské fondy nebo magistrát.

Nejdůležitějším krokem bude hned ten první. "Je třeba převést pozemky na Prahu 5 a domluvit konkrétní podmínky financování. A samozřejmě zajistit příslušná stavební povolení," má jasno starosta Radek Klíma s tím, že práce na zadání výběrového řízení na zpracovatele projektové dokumentace začínají okamžitě, výběrové řízení bude vyhlášeno do dvou týdnů.