Školáci postoupili v Mensa olympiádě. A co vy, zvládnete vyřešit hádanku?

Tito školáci z celého Středočeského kraje postupují do celostátního kola v kategorii A
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tři školáci Středočeského kraje vyhráli Logickou olympiádu Mensa. Ve finále se utkalo nejlepších 148 řešitelů z celého kraje. Vítězi se stali Lucas Všetula ze ZŠ a MŠ v Senohrabech a Václav Trpišovský a Mikuláš Plešák z gymnázia Open Gate v Babicích u Říčan. A co vy, zvládnete vyřešit jednoduchou hádanku?

Mensa sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace, má na 4 500 členů. Zvládnete vyřešit hádanku, kterou jsme pro vás připravili? Podívejte se na hádanku, kterou jsme vám přiložili ve Fotogalerii. Řešení hádanky najdete dole pod článkem. Napřed ale hádanku vyřešte, pak se teprve podívejte! Věřili byste, že pro děti ze základní školy je to hračka? 

Logická olympiáda pořádaná Mensou se konala na základce a gymnáziu Open Gate v Babicích . Olympiáda letos probíhala už podeváté. Ve třech kategoriích se utkalo 148 nejvíc úspěšných řešitelů z celého Středočeského kraje – porazili tedy konkurenci 5830 soutěžících z celého kraje.

 

Vítězem v kategorii A se stal Lukáš Všetula ze ZŠ a MŠ v Senohrabech. Vyhrál nad 50 soutěžícími z prvního stupně základních škol. První místo mezi 50 žáky druhého stupně v kategorii B získal Václav Trpišovský z Open Gate v Babicích. Posledním vítězem v kategorii C se stal Mikuláš Plešák, rověž z Babic, když překonal 48 soutěžících ze středočeských středních škol.

Všichni vítězové budou pokračovat dále v celostátním kole, které proběhne tento rok v pondělí 28. listopadu tradičně v Míčovně Pražského hradu.

Olympiáda má rok od roku větší úspěch. „V soutěži nerozhodují naučené znalosti, ale přirozené rozumové schopnosti, a proto se soutěže mohou účastnit děti již od 3 let až po středoškoláky,“ vysvětluje předseda Mensy Petr Mazal. „Soutěž má za cíl jak odhalovat skryté talenty a pěstovat v žácích samostatné a kreativní myšlení, tak upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost,“ doplnil Mazal.

 

Letos se přihlásilo na 61 tisíc dětí z 2 902 škol v celé České republice. Organizátorem soutěže je Mensa, mezinárodní nevládní organizace založená již roku 1946 v Oxfordu. Mensa sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Česká Mensa funguje od roku 1991 a má více než 4 500 členů.

Řešení hádanky: a) 17; b) kopa, kopt, kost, most; c) 2.