Dotace na váš kotel! Nové kolo porcování dotací

Kontrola kotlů se prodraží
 

Už je to tady! Na začátku ledna si můžete opět požádat o dotace na nový kotel. Nezaspěte a požádejte si včas. Jak to udělat správně?

Nové kolo dotací na kotel je opět tady. Sledujeme změny oproti minulým kolům a zajímáme se o to, jaké byly nejčastější důvody neposkytnutí dotací.

Na co dostanete dotaci

Toto kolo dotací se už týká pouze těch, kteří žádají o dotaci na tepelné čerpadlo nebo tepelný zdroj na biomasu. Pokud budete kupovat tepelné čerpadlo kategorie B, můžete dostat dotaci až na 80  až 85 % pořizovacích nákladů. Pokud budete kupovat kotel na biomasu kategorie A3, dočkáte se stejné dotace.

Kdy a jak zažádat?

"Nové kolo bude vypsáno na začátek ledna. Zatím neznáme přesné datum, to však bude známo už v prosinci a bude možné jej dohledat na našich stránkách," vysvětlil František Hraský. Informace každopádně budou známy s dostatečným předstihem. Žádosti se pak podávají osobně (nebo poštou) na podatelně. 

Nejčastější chyby v žádostech

Nejčastějším problémem při vyřizování dotací v minulosti byla chybějící fotodokumentace. Přestože máte faktury v pořádku, je potřeba vyfotit stav před a po změně. 

Kolik se rozdá?

"Vzhledem k tomu, že jde o druhé kolo první výzvy, rozdá se už jen 51 milionů," vysvětlil Jaroslav Trna, projektový manažer a odborník na kotlíkové dotace ze Středočeského kraje. 51 milionů ovšem vypadá jako malé číslo v porovnání s naposledy rozdanými 501 miliony. V minulých kolech vyhověli 4 500 zájemců.