Vedete sousedské války? Poradíme vám, jak hrát fér

Jste se sousedem na nože? Víme, co pomůže!
 

Ničí vám život soused, který ještě žije jen proto, že někoho zabít je trestné? Poradíme vám, jak řešit situace v mezích práva.

Dobrého souseda bychom vyvážili zlatem, zvláště když s tím současným máme neustále problémy. Jak to je, když se k němu zaběhne pes nebo naše slepice?

Odpad, voda, kouř, pach, stín, hluk 

Pokud soused škodí schválně, je za hranicí práva. Úmyslné obtěžování například odpadem odhozeným na váš pozemek nebo vodou svedenou k vaší zahradě je soused mimo zákon. Něco jiného to je, pokud kouřem z táboráku obtěžuje na vaší zahradě, prostě proto, že si dělá v létě večeři. Zároveň pokud stíní vzrostlými stromy, nejspíš vám to nedělá na truc. Přesto by vás soused neměl omezovat v obvyklém užívání zahrady a domu. Pokud tedy vadí kokrhání kohouta, musíte si prostě přivstat. V postatě se soudy řídí i selským rozumem. Pokud vám třeba vadí, že vám sousedi vidí a koukají do obýváku, je na vás, abyste si pořídili závěsy, nikoliv aby soused postavil neprůhlednou hradbu. 

Schválený provoz v sousedství

Soused si vedle vás otevřel autoservis. Jde tedy o schválenou provozovnu. Přesto vás denně obtěžuje hlukem? Máte právo na finanční náhradu újmy. Provoz totiž snižuje hodnotu vaší nemovitosti. 

Zanášející slepice a ulétlý roj včel - jsou už souseda?

Své zvíře můžete na pozemku souseda odchytit. Pokud však váš roj včel obsadí úl souseda, už jsou jeho. Bez náhrady. Pokud vám soused dobrovolně nevydá vaše věci ze svého pozemku, musí vám zpřístupnit zahradu, abyste věc nebo zvíře odklidili. Pokud například váš pes na sousedovic zahradě rozkousal jeho boty, musíte mu je zaplatit. Než to uděláte, soused je oprávněn nechat si do té doby vašeho psa jako zástavu!