Úžasná díla od lidí s roztroušenou sklerózou. Tohle musíte vidět

Dana Pospíšilová je nadaná fotografka
Zobrazit fotogalerii (16)
 

Roztroušená skleróza je nevyléčitelná nemoc, která si nevybírá. Podzimní výstava "Cesta za duhou" představuje už po čtrnácté díla, která vyrobili lidé s roztroušenou sklerózou. Prohlédnout si je můžete až do začátku prosince. 

Roztroušená skleróza si nevybírá. Postihuje mladé lidi od 20 do 40 let. Je to nemoc chronická, kdy vlastní imunitní systém člověka napadá centrální nervovou soustavu, mozek a míchu. Častěji se vyskytuje u žen. "Dnešní léčba umí u nemoci zmírnit řadu příznaků a mnohdy oddálit invaliditu, ale doporučují se i další formy terapie, terapeutický účinek umělecké činnosti napomáhá přijetí nemoci jako takové a pozitivně ovlivňuje psychický i emoční stav pacienta," vysvětluje Eva Havrdová, vedoucí lékařka RS centra Všeobecné fakultní nemocnice Praha. 

Výstava "Cesta za duhou" ukazuje svět očima lidí s roztroušenou sklerózou. Celý listopad si budete moci prohlédnout díla desítek umělců. Letos uvidíte díla profesionálů i amatérů. Motivy pochází z jejich života, vidět můžete koláže, olejomalby, akvarely nebo i užité umění jako šperky, přečíst si můžete básně nebo povídky.

Na výstavě najdete fotografie Stanislavy Perlíkové, která trpí roztroušenou sklerózou už 15 let. Inspiraci čerpá ze svých cest. "Roztroušenou sklerózou si člověk lépe srovná hodnoty. Tempo jsem rozhodně zvolnila, a to nejen v chůzi. Ale protože "nic neuteče", není proč se honit za čímkoli," říká Stanislava. Podle ní by člověka rozhodně neměla nemoc zastavit - je nutné pokračovat v životě.

Díla ve fotogalerii jsou z minulých let. Abyste viděli letošní díla, musíte jít na výstavu. Na výstavu "Cesta za duhou" můžete přijít až do 2. prosince na Kontaktní pracoviště pro Prahu-východ a Prahu-západ, na adrese Dobrovského 1278/25, Holešovice, 170 00 Praha 7. Pro veřejnost je otevřena vždy v době úředních hodin ÚP ČR. 

"V životě každého z nás dochází k řadě situací, se kterými se musíme umět vyrovnat. Někdy to zvládneme lépe, jindy potřebujeme ke zvládnutí problému více vnitřní síly. Ta, kterou prostřednictvím svých obrazů představují pacienti s roztroušenou sklerózou, je opravdu velká. O to víc, že vzhledem ke svému onemocnění rozhodně nemají tu svou životní cestu jednoduchou. Osobně si velmi cením jejich neuvěřitelného nasazení, naděje a víry. Proto jsem také velmi uvítala možnost hostit výstavu děl pacientů s roztroušenou sklerózou v prostorech Úřadu práce ČR," dodává k tomu generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.