Od počítače málem chytil celý dům, hasiči zachránili 4 miliony

Jak uhasit váš počítač?
 

Hořící počítač vyděsil majitele rodinného domu v Ovčárech. Za požárem stojí zkrat. Jak se zachovat v případě, že vám začne hořet jakákoliv elektronika?

Kvůli elektrickému zkratu začal hořet stolní počítač v Ovčárech. Majitel se nejdříve snažil uhasit ho vlastními silami. Nakonec však zavolal hasiče a udělal dobře.

"Požár byl nejdříve ohlášen jako požár televize. Šlo však o požár stolního počítače, od kterého chytila i obýváková stěna," vysvětlil tiskový mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. Zásahem hasiči uchránili majetek v hodnotě 4 miliony. Škoda tak zůstala na 50 tisících korunách. 

Co nám může shořet? Jak se zachovat?

Hořet může začít veškerá elektronika, od ledničky po kávovar. Jak bezpečně postupovat? Prvním krokem by mělo být vypnutí jističe a zavolání hasičů. Pokud to jde, ohni je potřeba sebrat přístup vzduchu. Uhasit ho docela dobře můžete třeba vlněnou dekou. Nikdy však nesmíte použít vodu, hašení vodním nebo pěnovým hasícím přístrojem je naprosto nevhodné.  Nejlepší bude na elektroniku použít sněhový nebo práškový hasicí přístroj.