VYROBTE SI: Domácí parfém

Váš dům může vonět přesně tak, jak si budete přát!
 

Výroba domácího parfému je překvapivě snadná a lehká. Ingredience máte už možná doma, takže neztrácejte čas a pusťte se do toho. Výsledek bude stát za to!

V podzimním počasí se častěji zdržujeme uvnitř, než venku. Pobyt doma si můžeme zpříjemnit. Vůněmi pak můžeme pozitivně ovlivňovat i svou náladu. Pokud vám má přijít návštěva, určitě bude překvapená luxusní vůní. 

Drahé kupované osvěžovače nejen, že často nevypadají hezky, navíc uvolňují vůni, která je v mnoha případech nevalná. A pak, kdo vlastně ví, jaké látky se z chemických osvěžovačů uvolňují do vzduchu? Vybrali jsme pro vás několik levných variant domácích vůní, které zvládnou i děti. Vůně budou příjemné, čisté a bez chemie.

Potpourri

Je suchou směsí koření, sušeného ovoce a přidat můžete i kapku aromaoleje.

Ingredience: hřebíček, svitky skořice, badyán, pomeranče, jablka

Postup: Do předehřáté trouby na 250 °C dejte tenké plátky pomeranče a jablek na pečicí papír. Pečte 90 minut, ale mezitím i kontrolujte, ať nepřipálíte. Až je ovoce suché, smíchejte v zavařovací sklenici s kořením. Nechte zaležet jeden den, než budete potpourri někomu darovat. Pro intezivnější vůni či oživení ovonělých kápněte vonný olej. 

Olejový parfém

Běžně v obchodě stojí až tisíc korun. Vy si ho můžete vyrobit levněji.

Potřebujete: malou vázičku, dětský olejíček, esenciální olej, bambusové špízy

Postup: Naplníme vázičku esenciálním olejem, podle svého nosu. Minimálně kolem 30 kapek. Zbytek dolijeme dětským olejíčkem. Do směsy zapícháme několik bambusových špízů.

Hřebíčkový pomeranč

Oblíbeným a osvědčeným receptem je pomeranč s hřebíčky. Zapojit můžete i děti. Krásný vonící pomeranč vydrží velmi dlouho a provoní byt, stačí jej přes drátěné očko na mašli pověsit ke stropu. Dobře fungují i řetězy ze slupek pomerančů a mandarinek, které děti vykrájí vykrajovátky a navléknou na nit. Obě varianty krásně voní a navíc vytvářejí krásnou předvánoční atmosféru. 

Voňka na topení 

Krásně voní i malá mistička s troškou vody, kořením a kapkou esenciálního oleje, kterou dáme na topení. Směs se uvolňuje postupně a zvlhčí nepříjemně suchý vzduch. Když zvolíme hezkou mističku, i esteticky může působit pěkně. 

Co raději NE?  

Na internetu jsou k nalezení i recepty, které bude lepší nezkoušet.

Rozsypejte vanilkový cukr po místnosti a vysajte ho vysavačem! Získáte krásnou vanilkovou vůni v bytě. (Tohle je určitě recept, který šíří prodejce vysavačů, který chce, abyste si ten svůj zničili a koupili nový. Možná jej také rozšiřují deratizátoři, kteří se specializují na hubení mravenců.)

Ve velkém hrnci svařte větvičky jehličnanů, přidejte pár kapek aromatického oleje a vaše oblíbené ovoce. (Ok, to může vonět krásně. Jenže co potom s obsahem velkého hrnce? Jak budeme drhnout aromatický olej z hrnce tak, aby pak nebyl cítit v nedělním obědě? Velký hrnec rovná se velký odpar a kdo z nás chce mít doma tropy a plíseň?)