Komická fraška: Blanka se zavírat nebude, magistrát má ostudu

To je zase fraška
 

KOMENTÁŘ Když levá ruka neví, co dělá pravá, dopadá to většinou špatně. Nebo přinejmenším komicky, což je momentálně případ Prahy 6 a magistrátu. Městská část volala po uzavření výjezdu z tunelu Blanka u Prašného mostu, když bude dopravní kalamita. Tuto výjimku si sice vykřičela, ale nejspíš z toho nakonec stejně nic nebude. 

V České republice je to občas jako v Kocourkově. Někdo si něco upeče za zády dalších, kteří se to pak náhodou dozvědí od někoho úplně jiného. Vlastně už normálka, která ani nepřekvapí. Politické šachy v naší krásné zemi většinou připomínají komickou frašku hodnou maximálně tak animovaných filmů. 

Radnice Prahy 6 si nedávno s velkou slávou "vydržkovala", že v případě dopravního ohrožení městské části, zejména Dejvic, dojde k uzavření výjezdu z tunelu Blanka u Prašného mostu. Samo o sobě je to velká blbost, protože mít komplex za těžké miliardy a pak ho zavírat je asi stejně logické jako postavit rozhlednu a nevědět, co se děje za lesem. 

Ale budiž, tento fakt nyní opomeňme a akceptujme, že Praha 6 dosáhla svého a že to není precedens pro další radnice, které by mohly požadovat to samé, protože doprava je katastrofální na území celého města. Z velkého vítězství však pravděpodobně nic nebude. Starosta Ondřej Kolář bouchal šampaňské předčasně a teď se pouze stal jednou z vtipných figurek na podivné šachovnici. 

Když se totiž Praha 6 dožadovala onoho uzavření, jak jí bylo slíbeno, tak zjistila, že to není možné. Důvod je prostý. Policejní obsluha dispečinku, která rozhoduje o uzavírání výjezdů, k tomu nemá pravomoce. Bezpečnostní systém sice vyhodnotí přetížení tunelu, ale omezen může být pouze vjezd vozidel do něj, nikoli však výjezd. 

Kompetenci k tomu výjezd uzavřít má podle policie silniční správní orgán Magistrátu hlavního města Prahy. Tam jsou tedy teď za velké klauny. Zejména radní pro dopravu Petr Dolínek má z ostudy kabát, protože své práci evidentně rozumí jako eskymák surfování. Když ani nedokáže určit, kdo má o čem rozhodnout a informaci předat na radnici Prahy 6 přesto, že tvrdí, že už je vše domluveno s policií, která ale nemá k požadovanému kroku kompetence? No, pardoneček!

Je krásné vidět, jak zodpovědně naši drazí politici a úředníci pracují. Čert vezmi nějaký výjezd z Blanky, se kterým to nakonec dopadlo nejlépe, jak mohlo. Zavírat něco proto, aby se jedněm ulevilo a druhým ještě přitížilo? To už je zase trošku jiná pohádka na jindy. Ten dnešní příběh totiž vážně stačí...