Černošice vzdají hold legendě, sportovní hala ponese jméno Věry Čáslavské

 

Když na konci srpna Věra Čáslavská podlehla rakovině slinivky, v Černošicích se dlouho truchlilo. Na svou slavnou obyvatelku tam však samozřejmě nezapomínají a po legendární gymnastce se nyní rozhodli pojmenovat místní sportovní halu. 

Sportovní hala byla dokončena letos v květnu a 2. června slavnostně otevřena za přítomnosti paní Věry Čáslavské, která byla její patronkou. Olympijská vítězka se výrazně se zapojila do komunitních aktivit, které celý projekt provázely a podporovaly. Slavnostní akt proběhne 17. listopadu od 17 hodin. 

Na stavbu sportovní haly se ve veřejné sbírce mezi místními obyvateli vybralo 10,5 milionu korun (pětina celkové ceny stavby) a stala se tak jedním z největších komunitních projetků v historii České republiky. "Slavnostního otevření se zúčastnilo celkem pět olympioniků a řada dalších významných hostů a celkem téměř tisíc černošických obyvatel," zavzpomínal starosta Černošic Filip Kořínek. 

To, že hala ponese jméno Věry Čáslavské, odsouhlasila rada města na začátku září, necelé dva dny po jejím úmrtí. "Obyvatelé Černošic si paní Čáslavské velmi vážili nejen pro její sportovní úspěchy a zapojení do projektu haly, ale také pro její občanské postoje a obhajobu demokracie v naší zemi." 

Slavnostního odhalení nápisu na hale se zúčastní zástupce vedení Českého olympijského výboru Alexander Károlyi, ředitel České nadace sportovní reprezentace Jan Linger, vedení města Černošice včetně starosty Filipa Kořínka a místostarosty Petra Wolfa. Samozřejmě dorazí i řada místních obyvatel.

Součástí zhruba půlhodinového programu bude reprodukce skladby Píseň o mé zemi, slavnostní projevy věnované paní Věře Čáslavské a výročí 17. listopadu a současné situaci naší společnosti. Chybět nebude ani pohybové vystoupení místního Sokola a pak už přijde slavnostní akt, tedy odhalení a rozsvícení názvu haly umístěného na její originální fasádě a společný zpěv české národní hymny. Vše zakončí slavnostní přípitek.