Zamořené obce (nejen) na Berounsku volají SOS: Nemůžeme dýchat!

Mnohdy to není pěkný obrázek
 

Každý rok je to stále stejný obrázek. Jakmile se o slovo přihlásí zima, vesnice i města v údolích se mění v zamořená území. Výjimkou samozřejmě nejsou ani obce na Berounsku. Situace je v některých případech hodně alarmující. 

Topení tuhými palivy je pro mnoho lidí jediným možným řešením. Sice byly v mnoha obcích snahy o plynofikaci, což se zdálo jako krok správným směrem. Jenomže ve chvíli, kdy se plyn zdražil, lidé se ještě rádi vrátili nejen ke dřevu, uhlí, ale i k ještě mnohem méně ekologickým palivům. Bohužel to pak znamená velký problém.

Když se v těchto dnech projedete údolím Berounky, není to zdaleka výjimečný jev. Některé obce téměř nevidíte, protože jsou doslova zahaleny v oblaku kouře. Rákosníček by z toho však radost neměl. Toto je sice také "mlha" hustá, že by se dala krájet, pro zdraví člověka však celkem nebezpečná.

Jedním z takto postižených míst je i Hýskov, kde byl plyn před několika lety zaveden, obyvatelé se však kotlů na tuhá paliva nezbavili. Teď je využívají a jindy svěží a čistý vzduch nahradily štiplavé zplodiny z komínů. "Stačí, aby pevným palivem zatopilo pět až deset domů. Kouř pak zůstává v údolí," nemá důvod k úsměvu starostka Hýskova Ivana Týlová.

Také zde však ve finále do kotlů hází věci, které jim prostě přijdou pod ruku. Samozřejmě ne všichni, ale stačí pár jedinců. "S pár lidmi máme problémy. Snažili jsme se s nimi domluvit, ale zatím bez výsledku. Problém už jsem probírala s pracovníky životního prostředí," vysvětluje Týlová.

Možná to dojde až tak daleko, že dá radnice dohromady podklady k tomu, aby se jednotlivými případy mohly začít zabývat kompetentní úřady. K tomu je třeba dodat nejen fotografické materiály, ale také třicetiminutové video. Ovšem nejen malé obce mají tyto problémy.

Se stejnou věcí se potýkají například i v Kladně. Ne, že by se po celém městě nedalo dýchat, v části Švermov je ale někdy lepší vůbec nevycházet. Jde totiž o špatně odvětrávané údolí a když se k tomu přidají domy topící tuhými palivy, efekt je na světě. Podle průzkumu zde stačí pouhých devět podobných stanovišť, aby se ovzduší rapidně zhoršilo. Švermov má přitom více než 1 600 adres!