Alzheimer útočí na mozkové buňky, nemocí trpí víc a víc seniorů

Podstatné je nenechávat člověka s Alzheimerem o samotě, ale neustále se mu věnovat. Pokud nezvládáte, zajistí to třeba specializované centrum
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V Česku trpí demencí na 150 tisíc lidí, polovina z nich má Alzheimerovu nemoc. Počet nemocných s Alzheimerem roste, podle odhadů by roku 2050 mohlo být v Česku až 400 tisíc lidí s Alzheimerem. Je na čase s demencí efektivně bojovat. 

Většina lidí s demencí nechce o své nemoci ani slyšet. Často si třeba svůj problém ani neuvědomí. Začíná to pozvolným zapomínáním, dezorientací při pohybu na novém, ale třeba i známém místě, začne být komplikované rozhodnout se, jak dnes naložit se svým časem.

Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba. Nejde to vyléčit, je to nemoc, která způsobuje úbytek mozkové hmoty. Vyskytuje se zejména u starších lidí s přibývajícím věkem. Mozek máme od svého narození, a tak se po tolika letech není čemu divit, že začne občas vynechávat. 
I když se demence nedá vyléčit, postup nemoci se může výrazně zpomalit správnou péčí. Rozhodně není řešením nemocnému zakazovat cokoliv samostatně dělat. Spíš naopak - nemocný by neměl vypadnout z normálního fungování, takže je dobře, když se udržuje aktivní. 

Na místě je však speciální péče, tu poskytuje částečně systém zdravotnictví, částečně sociální služby (domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a jiné). Specializovaná centra přijímají každým rokem více lidí. Pro nemocné je využití sociálních služeb velmi vhodné. 

Ve skupinách si senioři trénují mozek a paměť. “Při plánování činností vycházíme z individuálních potřeb účastníků tak, aby daná aktivita byla pro každého přínosem. Cílem těchto programů je především maximální podpora a stimulace v oblasti fyzických, mentálních, společenských a emočních schopností,” vysvětluje ředitelka Domova seniorů Dřevčický Park PharmDr. Hana Porubská.

“Když jsem se začala zaobírat tím, co senioři ve vyšším věku potřebují, pochopila jsem, že je potřeba přistupovat k lidem individuálně. Senioři se mezi sebou liší stejně jako děti a dospělí - někdo rád cestuje, někdo rád poslouchá hudbu, někdo rád čte," vysvětluje nutnost individuálního přístupu Mgr. Jarka Švarcbachová, jednatelka Centra Seňorina.