Český hokej padá do propasti, v Praze má vzniknout nová hala

 

Český hokej je v posledních letech na ústupu. Jen těžko může konkurovat nejsilnějším zemím a vypadá to, že nám ujel vlak. Hlavním důvodem je špatná práce s mládeží, málo kvalitních trenérů a samozřejmě také nedostatek prostoru pro malé hokejisty. Teď to vypadá, že Praha 5 přinese alespoň malý drobeček k nápravě a začne stavět novou halu. 

Český hokejový fanoušek byl zvyklý na pravidelnou dávku medailí, v ideálním případě zlatých. Vítězný hattrick ze světových šampionátů už se však jen těžko povede. Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Finsko. Tyhle týmy jsou dnes úplně někde jinde. My jsme spadli na úroveň Švýcarska nebo Slovenska. Smutný příběh, bohužel však reálný. 

Přesto se však blýská na lepší časy. Bafuňáři si snad už uvědomili, že nelze jen sedět se založenýma rukama, a začínají se dělat kroky, které nám zajistí návrat na vyklizené pozice. Pomoci však mohou i soukromí investoři. Jeden z nich přišel s nápadem výstavby zimních stadionů, jeden z nich by měl vzniknout na území Prahy 5. 

Česko v tomto ohledu značně zaostává. Sice je u nás přes 170 ledových ploch, ale většina z nich je naprosto nevyhovujících nejen na profesionální, ale i na mládežnický hokej. Praha není v tomto ohledu výjimkou a haly potřebuje jako sůl. Soukromý investor vytipoval v Praze 5 dvě lokality, konkrétně Barrandov a Jinonice. 

Na Barrandově jde o prostor na místě stávajících kurtů a hřišť v ulici V Remízku s tím, že fotbalové hřiště i atletická dráha by na místě zůstaly. V Jinonicích je v hledáčku místo v těsné návaznosti na sportovní areál ZŠ a MŠ Tyršova, kde se počítá s posunutím dětského hřiště. Samotné provedení haly může být od jednoduchého až po složitější. Záleží na nabídce služeb i vybavení.

Možností je víc
Variabilní může být i provoz haly, a to celoroční či osmiměsíční. Hala by měla být k dispozici nejen pro tréninky a utkání mládežnického hokeje, ale i pro širokou veřejnost, tedy pro běžné bruslení či výuku škol. „Osobně považuji úmysl za přínosný. Vnímám totiž velký nedostatek možností, kde se v Praze dá "ledovému" sportu úzce věnovat - či si jen tak zajít s rodinou, kamarády či se školou zabruslit," uvědomuje si starosta Prahy 5 Radek Klíma. 

Navíc je podle něj jakákoliv podpora sportu dětí a mládeže důležitá. "Této věci budu vždy a rád nápomocen. Více příležitostí ke sportu zároveň nabízí i více příležitostí k nalezení talentů, což nás, coby hokejový národ, bude jistě zajímat." Zda a kde postavit v Praze 5 novou nízkonákladovou a nízkorozpočtovou hokejovou halu je také obsahem ankety, s níž se radnice obrátila na veřejnost. Anketu najdou lidé na webových stránkách Prahy 5, svůj názor mohou sdělit do dnešní půlnoci.