Jak přežít cestu domů? Podívejte se, jak řidič vidí chodce

Být vidět a nebýt vidět. Přežít a nebo zemřít pod koly auta
 

Být vidět a nebýt vidět je často rozdíl mezi životem a smrtí. Zvláště při snížené viditelnosti jde nevhodně oblečeným chodcům o život. Podívejte se, na jakou vzdálenost jste vidět!

Pravdou je, že nemusí být ani soumrak, nemusí svítat, být mlha, hustý déšť nebo sníh, ale stačí jen, když je prostě už tma. Lidé, kteří nosí tmavé oblečení, jsou pro řidiče aut neviditelní. 

Chodci, ale i cyklisté jsou jednoznačně nejzranitelnější účastníci provozu. Přesto pro svou ochranu mohou udělat naprosto snadnou věc, a tou je vhodně se obléci tak, aby se jim mohli řidiči včas vyhnout.

Podívejte se, kolik metrů potřebuje řidič, aby zareagoval

V tmavé barvě řidič zpozoruje postavu nejdříve, až když je od ní 18 metrů. Když si obléknete žlutou, budete vidět na 37 metrů, bílé oblečení řidič zaregistruje na 55 metrů. Jenže dokonce ani 55 metrů nemusí být na vyhnutí se chodci dostatečných. 

Reflexní prvky

Když si chodci pořídí nějaký prvek, který je zviditelní (například z fluorescenčního materiálu), zvýší tak svou viditelnost při zhoršených podmínkách. Potmě ovšem svou funkci ztrácejí! Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré

"Nejlepší je reflexní materiály umístit blízko ke kolenům, na konce rukávů a do úrovně pasu," radí tisková mluvčí policie Martina Fejfarová. Důležité je mít třeba jen jeden rexlexní pásek, ale hlavně ho mít na straně směrem do vozovky. "Pokud chcete ochránit své děti, určitě se vyplatí nakoupit oblečení, které už reflexní prvky má. Také na školní tašce by tento materiál neměl chybět," nabádá rodiče Martina Fejfarová.

Při rychlosti 75 km/h řidič potřebuje nejméně 1,5 sekundy, aby si uvědomil nebezpečí a včas zareagoval. Za tu dobu ujede 31 metrů!