Už 12. umrzlý bezdomovec, žloutenka v Kladně i nadměrná spotřeba ATB. To byl týden ve středu Čech

Projekt Teplá židle představuje prevenci před umrznutím či újmy na zdraví
 

Uplynulý týden byl opět plný událostí. Pojďte si je společně s námi připomenout.

Pondělí bylo unikátní. Měsíc se přiblížil blízko Zemi, a tak byl úplněk největší za posledních 68 let. Na další můžeme těšit zase až 25. listopadu 2034. Superměsíc byl o 14 procent větší než obvykle a zářil až o 30 procent jasněji!

Pořádně posvítit by si někdo měl i na to, co se děje na radnici Prahy 6 a na magistrátu. Městská část volala po uzavření výjezdu z tunelu Blanka u Prašného mostu, když bude dopravní kalamita. Tuto výjimku si sice vykřičela, ale nejspíš z toho nakonec stejně nic nebude. Když se totiž Praha 6 dožadovala onoho uzavření, jak jí bylo slíbeno, tak zjistila, že to není možné.

 

České houby do celého světa?

Nepořádek ale není jen v Praze. Středočeská voda se například stále zdražuje. Možná je to proto, že českou vodu, kterou kupují Češi, nám prodávají cizinci. A nejde jen o vodu, kterou nám prodávají Francouzi, v novém byznysu budou hrát prim Číňané. Ti zaberou dvacet hektarů u čistírny odpadních vod v Kutné Hoře a postaví zde čínský zpracovatelský závod, výzkumný ústav a čínskou restauraci. To vše se bude zabývat houbami. Místo zde najde 250 pracovníků.

Týden plný nemocí
Už měsíce bojují se žloutenkou v Brně. Nemoc kosí jednoho člověka za druhým, běžná opatření nestačí. Bylo jen otázkou času, kdy se nemoc objeví i jinde v republice. Už před měsícem se žloutenka typu A objevila v Kladně na ubytovně v Americké ulici, stejná nákaza byla identifikována před pár dny na ubytovně v Jutské. Panika prý není na místě.

A co vy, berete antibiotika?

Na jednu stranu můžeme být rádi, že jde "jen" o žloutenku. Kdyby šlo o vážnější nemoc, kterou by bylo třeba léčit antibiotiky, mohl by teprve nastat problém. V Česku stoupá spotřeba antibiotik. Vzniká nebezpečná rezistence. Přesto Češi v posledních letech berou antibiotika stále víc. Spotřeba antibiotik se měří na denní doporučenou dávku. Za rok 2016 máme spotřebu na hodnotě 19,5 doporučené denní dávky. Přitom antibiotika nejsou lentilky a za rostoucí rezistenci na ATB si tak můžeme vlastně sami! Víte vůbec, na co Češi umírají nejvíce?

Prevence je mnohem lepší než pozdější léčba a někdy stačí málo. Ačkoliv je pro drtivou většinu mužů jejich přirození důležité, málokdo skutečně dbá na zdraví svého penisu. Na závažnost onemocnění rakovinou prostaty upozorňuje i listopadová charitativní akce Movember, která se snaží zvýšit povědomí o prevenci a projevech. Existuje přitom řada možností, jak zdraví mužského pohlaví posílit. Rakovině prostaty zabraňuje i sex minimálně 3x týdně.

A tragédiím jsme se nevyhnuli
Na přechodu pro chodce v Kladně skočil muž pod linkový autobus. Roli hrál možná i alkohol. Autobus jej přejel a muž skončil těžce zraněný v nemocnici. První mrazivé noci přinesly smrt pro několik bezdomovců. Podle pražské záchranky je dokonce obětí už 12, za smrt často může nejen mráz, ale i alkohol, který lidé na ulici často popíjejí.

O něco větší štěstí měla žena z Odolené Vody. Pětadvacetiletá dívka jela vlakem z práce domů, když jí kradli kabelku, probudila se, a tak dostala pěstí do obličeje. Domů šla tři kilometry bosky! Štěstí zachránilo i dvacetišestiletého řidiče, který vyjel na silnici na letních gumách. Vzhledem ke své opilosti nepřizpůsobil ani rychlost jízdě na namrzlé vozovce a projel příkopem, pak čelně narazil do stromu. Z nehody vyvázl bez zranění. Ale v ohrožení jste, i když jste chodec. Hlavním rozdílem mezi životem a smrtí je, zda jste vidět. Zvláště při snížené viditelnosti jde nevhodně oblečeným chodcům o život. Podívejte se, na jakou vzdálenost jste vidět!