Chřipka řádí hlavně v Příbrami, nemoci zatím nikdo nepodlehl

Nepodceňujte chřipku
 

Po celém Středočeském kraji je zatím klid. Výjimku tvoří jen Příbram. Kde naopak přibylo nepříjemného onemocnění?

Ve 46. kalendářním týdnu ve Středočeském kraji zaznamenán pokles celkové nemocnosti (akutních respiračních infekcí) o 15,1 %. Celková nemocnost činila 874 onemocnění na 100 000 obyvatel. Nejvyšší nemocnost je v okrese Příbram a nejnižší zůstává na Kladensku.

V porovnání s předchozím kalendářním týdnem zaznamenán další pokles onemocnění s klinickým obrazem chřipky, tzv. „ILI“ (influenza–like illness), o 11,1 %. Celková nemocnost ILI ve Středočeském kraji je 8 případů onemocnění na 100 000 obyvatel, tj. 0,9 % z celkové nemocnosti ARI.

Od začátku chřipkové sezony 2016/2017 hygienici neevidují závažný případ ani úmrtí v souvislosti s onemocněním chřipkou.

Jak to aktuálně vypadá s nákazou

Zdroj chřipkové nákazy

Mezi lidskou populací se šíří chřipkové viry A, B, C (Influenza). Chřipka A probíhá v explozivních epidemiích, chřipka B nevyvolává pandemie, probíhá spíše v lokálních, pomaleji se šířících epidemiích. Chřipka C se vyskytuje pouze sporadicky, vyvolává mírná onemocnění, nejčastěji u dětí. Virus typu A je značně nestabilní, často mutuje (možné kombinace H1-H17 a N1-N9). Přenáší se nejčastěji vzduchem v kapénkách, které pocházejí z dechu, kašle nebo kýchání infikovaných osob, ale i kontaminovanýma rukama, jež se dotknou obličeje. Proto je chřipka tak snadno přenosná. (↑)

Příznaky chřipky

Zdrojem původce nákazy klasické sezonní chřipky je výhradně člověk infikovaný virem chřipky, a to od konce inkubační doby, která bývá nejčastěji 1–3 dny, tedy ještě před prvními příznaky infekce. Po propuknutí nemoci je člověk nakažlivý asi 3 až 5 dní, děti 7 až 10 dní. Chřipka začíná náhle z plného zdraví horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, bolestmi ve svalech, bolestmi kloubů, přecitlivělostí pokožky, malátností, později přistupuje suchý kašel. Rýma nebývá. Onemocnění trvá obvykle 2–7 dní a spontánně končí po krátké rekonvalescenci uzdravením. U starších, oslabených nebo chronicky nemocných osob, které jsou onemocněním nejvíce ohroženy, může vyvolat zápal plic, postižení srdečního svalu nebo nervové tkáně a u dětí zánět středního ucha. (↑)

Ochrana a prevence chřipky

Mezi významná preventivní opatření patří zdravý životní styl (aktivní pohyb, otužování, dostatečný přísun vitamínů), hygienická opatření (časté mytí rukou, pravidelné větrání místnosti, užívání jednorázových kapesníků a ručníků) a očkování.

Mýty a fakta o očkování proti chřipce

Chřipku je lepší prodělat než proti ní očkovat
Chřipka je závažné onemocnění postihující nejen dýchací cesty, ale celé tělo. Místní i celkovou imunitu tato nemoc značně vyčerpá a v případě kontaktu s jiným původcem nemoci může najednou infikovaná osoba bojovat o život. I u chřipky samotné může rekonvalescence trvat několik týdnů a úplný návrat do normálu nemusí nastat nikdy. Nemálo osob utrpělo kvůli dlouhodobé práceneschopnosti velké finanční ztráty a dokonce ztratilo zaměstnání. Navíc i u nekomplikované chřipky je cena léků a vitamínů, za které zaplatíme v lékárně, často mnohonásobně vyšší než cena vakcíny. (www.ockovacicentrum.cz)