Dron přinesl hračky do Zelenče za 3 minuty!

Dron nosí hračky!
 

Sci-fi se stalo realitou v Zelenči. Z Mallu.cz přiletěl dron a plynule přistál na trávníku před domem, kde položil balíček s hračkami. Téměř dvoukilometrový let trval 3 minuty. Do budoucna může doručování dronem podstatně snížit náklady na transport. 

Doručení dronem vyzkoušel první tuzemský e-shop, vyžívání dronů coby levného způsobu doručení zásilek je však zatím hudbou budoucnosti. Zákony zatím tuto možnost dopravy omezují. 

Bezpilotní malý stroj doletěl z distribučního centra Mall.cz v Jirnech u Prahy zhruba 1,7 kilometru k zákaznici v Zelenči. Téměř dva kilometry zvládl uletět za tři minuty a plynule přistát na trávníku před domem, kde balíček položil. V zásilce byly hračky

 

Doručování dronem by podle e-shopu snížilo náklady na 20 Kč a zrychlilo doručení. Na testovací let dohlížel i Úřad pro civilní letectví.

Legislativní komplikace je v tom, že se dron nesmí pohybovat nad lidmi. "Dron nesmí létat sám bez dozoru pilota, nesmí se pohybovat nad celou řadou míst, nesmí se pohybovat nad lidmi," vysvětluje právní komplikace, se kterými se Mall potýká, jejich tiskový mluvčí Jan Řezáč. Snad se tyto komplikace brzy vyřeší a my se budeme moct těšit, až přiletí dron i s naší zásilkou.

Až 80 % všech objednávek Mall.cz by mohly pokrýt právě drony. Ty totiž unesou zásilky, které váží do dvou kilo. "Cílem testu bylo ověřit kompletní proces od objednání přes identifikaci v distribučním centru, až po převzetí dronem a doručení zákazníkovi," vysvětlil tiskový mluvčí Mallu Jan Řezáč.

Pokud jde o zahraniční zkušenosti, doručování bezpilotním letounem úspěšně otestoval Amazon, DHL nebo Švýcarská pošta.

Co je to dron?

Naprostý boom zažívá odvětví dronů. Brzo se dočkáme jejich využití, o kterém se nám zatím ani nesnilo. Co je to ten dron? Jde vlastně o slengové označení pro bezpilotní letadlo, neboli taky letadlo bez posádky. Drony využívá armáda k likvidaci nepřátel, ale jsou dobré i na donášení balíků. K čemu ještě? Nesmíme zapomenout na využití pro zábavu nebo pro profesionální práci fotografů a filmařů. Drony se dále dělí na autonomní a dálkově ovládané. Určitě vás to překvapí, ale už dnes existují drony, které vám postaví dům, synchronně zatančí nebo udělají fotky z dovolené.

Drony brzdí zákony? 

Jednoznačně zákony, ale jde taky o to, jakou mají výdrž na jedno nabití. Jde samozřejme také o to, kdo dron pilotuje. Pokud jde o autonomní dron, pilot se nemusí namáhat, stačí zadat kam kdy přistát a jak se vrátit. Většina jich je ovšem pilotovaná jako autíčka na dálkové ovládání. Záleží tedy na pilotovi, který dron vede. Pokud je schopný, zvládne neskutečné věci.