Jesenice má nejhezčí vánoční dárek. Dotace na školu míří i sem

Vizualizace nové základní školy. Takhle nějak by to mohlo vypadat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Jesenici dostali rodiče vůbec nejhezčí vánoční dárek, který si mohli přát. Jesenice je totiž jedno z měst, které dostane dotaci na výstavbu nové školy. Ta už je tady opravdu potřeba, žije zde hodně rodin a porodnost v Jesenici neustále stoupá. 

Mezi lety 2016 a 2022 by měl stát přispět 1,66 miliardy korun obcím a městům, které jsou v okrajových částech Prahy. Právě tady jsou totiž oblasti, ve kterých nebude pro děti dostatek místa. Vyplývá to z demografické analýzy, kterou si nechalo v létě vypracovat Ministerstvo školství. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové ale obce kolem Prahy, které nedostatek míst pro žáky mají, uvolní dohromady asi ještě další půl miliardu.

Nové učebny by měly být postaveny v pražských čtvrtích Řeporyje a Čakovice, v Rudné u Prahy, Jesenici, Psárech, Čelákovicích, Říčanech, Ondřejově, Úvalech a v území svazku obcí Jenštejn, Podolanka a Přezletice.

 

Kdo chce děti, ten se stěhuje do Jesenice

"Jesenice má neskutečně nízký průměrný věk obyvatel a je to příměstská oblast, takže tu žije mnoho rodin s malými dětmi. Jednoduše když chce někdo děti, odstěhuje se do Jesenice. Takže nám roste počet obyvatel i porodnost, přestože jinde klesá. Nutnost nové výstavby školy jsme tušili od počátku našeho volebního období, koupili jsme pozemek a věděli jsme, že musíme postavit ještě jednu velkou školu, ve které bude 18 tříd. Teď na to máme dotace, což je ten nejhezčí vánoční dárek jesenickým rodičům. Dotaci použijeme na stavbu školního areálu," říká starostka Jesenice Radka Vladyková.


Nová základní škola v Jesenici by měla vyjít na 290 milionů korun, to je 70 procent celkových nákladů. Zbytek, tedy 30 procent, bude muset už doplatit město.

"Uvažujeme ještě o jedné věci. Jsou totiž vypsané dotace na nízkoenergetické (pasivní) budovy, takže ještě budeme pravděpodobně upravovat projekt, abychom se dostali energeticky na co nejnižší spotřebu. U školní budovy je samozřejmě vhodné, aby zanechala co nejmenší ekologickou stopu a nevytěžovala životní prostředí. Pokud bude budova pasivní, předpokládáme, že se náklady na budovu zvednou, ale měly by tím pádem být dofinancovány ze Státního fondu životního prostředí, kde budeme rovněž žádat o dotaci," uvedla starostka Jesenice Vladyková.

 

Město se na žádost o dotaci pečlivě připravovalo, zpracovávalo například demografickou studii a potenciální vliv územního plánu na demografickou křivku. Základní škola nebude stát v pomyslném centru města Jesenice, takže nebude tak dopravně vytížená a zároveň bude pro děti v docházkové vzdálenosti.