Úvaly staví novou základku. Děti konečně nepojedou do školy hodinu

Úvaly budou mít novou základku, vyřeší to problém lidí z okolních obcí. Konečně nebudou muset děti posílat na hodinovou cestu
 

V Úvalech mají velkou radost. Už začínají čerpat dotace podobně jako další vybrané obce v okrajových částech Prahy. Vláda na 3400 nových míst pro žáky ZŠ uvolnila přes 2 miliardy. Obce si tak mohou stavět nové školy! Pomůže dotace vyřešit také kritickou situaci v Úvalech?

V okrajových částech Prahy se přibude až 3400 míst pro nové žáky. Vláda na to uvolnila víc než dvě miliardy, přesněji 2 207 000 000 korun. Touto částkou by měl stát mezi lety 2016 a 2022 přispět obcím a městům, které jsou v okrajových částech Prahy. Právě to jsou totiž oblasti, které nedostatkem míst pro žáky nejvíce trpí. Vyplývá to z demografické analýzy, kterou si nechalo v létě vypracovat ministerstvo školství.

 

Podle schváleného programu Ministerstva školství budou posíleny kapacity v obcích Rudná u Prahy, Jesenice, Psáry, Čelákovice, Říčany, Ondřejov, Úvaly a v území svazku obcí Jenštejn, Podolanka a Přezletice. Z pražských městských částí by měly být podpořeny Praha 5 – Řeporyje a Praha 18 – Čakovice. Ministerstvo financí jim poskytne na základě zvláštního zákona mimořádnou dotaci. Z této dotace obce i se svou finanční spoluúčastí postaví nové školy. 

 

Úvaly se radují! Bude nová škola za 300 milionů

"V případě Úval budeme čerpat dotace na školu, která slouží nejenom pro Úvaly, ale i pro svazek obcí v okolí, což jsou obce Dobročovice, Květnice, Sibřina, Přišimasy a Zlatá. Náklady na výstavbu školy jsou odhadovány mezi 250 až 300 miliony korun, to by si obce včetně našeho města v životě nemohly dovolit. Dotace bude 85 procent, zbytek platí Úvaly a svazek jmenovaných obcí. Momentálně máme rozpracovanou projektovou dokumentaci. Nezbývá než ocenit práci Ministerstva školství, že se k tomuto problému, který několik let doutnal, postavili čelem a začali to řešit," říká starosta Úval Petr Borecký.


Děti teď jezdí do školy hodinu 

"Výstavba školy v Úvalech je naprosto zásadní. Budeme v ní mít 600 nových míst pro děti. Okolní obce Dobročovice, Květnice, Sibřina, Přišimasy a Zlatá vlastní školu nemají a jsou v zoufalé situaci, protože stávající úvalská základní škola není schopna je kapacitně přijmout, stejně tak ani škola v Újezdu nad Lesy. Takže děti musely jezdit často z Květnice až na Skalku. Novou školou se tedy vyřeší problematická situace mnoha rodin v tomto prostranství kolem Prahy," míní starosta.