Porody jak na běžícím pásu: Přirozený porod se moc nenosí

Rodiče by měli sbírat informace z více zdrojů
 

KOMENTÁŘ - Těhotenství je pro ženy krásná věc, během které jim vzniká v břiše nový život. Po devíti měsících ale nemilosrdně následuje porod. Proč se ho ženy tak děsí? A jaký je rozdíl mezi přirozeným porodem a porodem řekněme standardním?

Porod. Tohle slovo je snad zakleté, protože většina žen, které ho ještě nemají za sebou, se ho nevýslovně děsí. "Je hodně zvláštní být automaticky při porodu nastřižená, což jsem slyšela, že v nemocnicím dělají doktoři automaticky. Navíc celá ta představa samotného porodu mě děsí. Nejradši bych před porodem dostala hodně silnou narkózu a probrala se až po něm, s dítětem v náručí," popisuje svoje dojmy Hanka, která by děti mít jednou chtěla.

Podobně je na tom většina žen. Ono se není čemu divit, ta představa, že něco stejně velkého jako basketbalový míč (hlavička dítěte) projde mezi vašimi stehny, není zrovna dvakrát příjemná. O to víc, že to nemusí jít zrovna snadno. Ačkoliv porodit doma by byla bláhovost a určitá nezodpovědnost, porody v nemocnicích často probíhají jak na běžícím pásu. Personál nemocnice totiž často nerespektuje přání rodičky a provádí zákroky a úkony, které vůbec nejsou nutné. Na druhou stranu mají ale nemocnice i plus - život opravdu zachrání. Ale za jakou cenu.

Porod "standardní" aneb rodičky na běžícím pásu

V nemocnicích se mohou odehrávat dva typy porodu. Tím prvním typem je komplikovaný porod. Co to je ale komplikace, to už si lékaři určují tak nějak sami. Ženu neustále kontrolují a vyšetřují, aby žádný problém nenastal, mnohdy však je taková péče spíš na škodu. V tomhle typu porodu je žena držena většinou na osvětlené místnosti se sálem, na místě, které je spíše příjemné a vyhovující péči lékařů než samotné rodičce.

 

"Když sedíte osm hodin na jednom křesle nebo v jedné poloze a nemůžete bolest přirozeně rozhýbat jenom proto, aby vám provedli zdravotní testy, není to nic příjemného," popisuje svou zkušenost Jana. Jde však o standardní postup, personál má vždy určité odůvodnění, proč v dané situaci nešlo vyjít vstříc. V nemocnici se při standardním postupu před porodem provede klystýr (z hygienických důvodů), ať žena chce, nebo ne. Stejné je to s holením pubického ochlupení nebo s nastřihnutím hráze, pokud si to žena nepřeje. Standardně se ženám podává oxytocin pro urychlení porodu, případně epidural pro zmírnění bolesti, pokud je třeba.

Jinými slovy, standardní porod vypadá asi tak, že může ženě značně zkomplikovat její přirozenou cestu k porodu. Každá žena je trochu jiná a stále víc nemocnic si začíná uvědomovat, že měřítka a standardy nejsou v tomto případě na místě. Samozřejmě je nutné kontrolovat nějakým způsobem zdraví rodičky, ale nemělo by to narušit přirozený chod jejího porodu.

"I když nejsou všechny porody komplikované, můžeme pozorovat všeobecný sklon k intervencím do průběhu porodu, a to i v případech, které žádný zásah nepotřebují, a v míře, kterou vyžadují porody komplikované. To má bohužel řadu negativních dopadů, od časové náročnosti přes náklady na školení personálu a technické vybavení až po fakt, že některé ženy mohou mít snahu se porodnicím vyhnout, protože se obávají častých zásahů do běhu porodu. Ženy i jejich děti mohou být zbytečnými zásahy poškozeny," píše Světová zdravotnická organizace Ženeva v praktické příručce pro normální porody.

Přirozený porod rozhodně nemusí probíhat doma

Přirozený porod taktéž probíhá v nemocnici, dnes již se k této variantě přiklání řada nemocnic. Porod přirozený je takový, který probíhá samovolně a bez vnějších zásahů, takže může žena sama určovat jeho průběh. Není přitom ale zbytečně rušena, často také může rodit na místě, které jí co nejvíce připomíná domov. Na rozdíl od porodu standardního má žena volný pohyb během celého porodu, sama si tedy zvolí svou vypuzovací polohu. Klystýr ani holení se zde neprovádí, nástřih hráze se též neprovádí automaticky, žena má na výběr. Pokud možno se nepoužívají žádné prostředky k urychlení porodu nebo epidural pro zmírnění bolesti - vše je ale přizpůsobeno potřebám rodičky, není to záležitostí rutiny.

 

Takže jak tedy rodit? Dokud by to mělo být na každé ženě individuálně, určitě je rozumnou volbou přirozený porod, kdy bude mít žena možnost rozhodovat o všem sama. Někomu ale mohou vyhovovat i standardní postupy nemocnic. 

A kam ve Středočeském kraji a v Praze rodit ? To jsme zjistili za vás. Už teď vám ale můžeme prozradit, že do Prahy na přirozený porod raději ne.