Nechutné, v SAPĚ nelegálně zabíjeli kachny

V Sapě mají i vlastní chrám
Zobrazit fotogalerii (24)
 

Kontroloři v Sapě se zase nestačili divit! Kila kachního masa, kosti, nepovolená jatka. Osm drůbežích životů se podařilo zachránit.

Státní veterinární správa spolu se zemědělskou a potravinářskou inspekcí vyrazily do pražské tržnice SAPA na rozsáhlou kontrolu. To, co tady našly, jim vyrazilo dech. V jedné z místních restauracích probíhala doslova kachní jatka. Při kontrole zajistily stovky kilogramů kachního masa a kostí. Tyto produkty bude muset provozovatel na své náklady nechat zlikvidovat v kafilérii. Zároveň mu hrozí až půlmilionová pokuta.


DUNG LIEN

V zázemí restaurace DUNG LIEN bylo při kontrole, které proběhla na konci minulého týdne na podnět SZPI, zjištěno, že zde zabíjeli, porcovali a skladovali kachny. Z těch následně zřejmě připravovali pokrmy pro své hosty. Všechno probíhalo bez předchozího schválení veterinárního dozoru. Toto chování je pro restauraci nepřípustné a navíc probíhá v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Kromě 650 kilo masa tady osm kachen ještě žilo. I to je důvod, proč městský úřad Praha-Libuš dostal podnět na podezření z týrání zvířat.

Není to poprvé

Letos nejde o první případ porušení zákonů zjištěné v areálu SAPA. Například koncem září společná kontrola SVS s PČR odhalila nelegální sklad a v něm více než 35 tun živočišných produktů. Kontroly v SAPĚ letos probíhají mnohem častěji než v předchozích letech, a to především na základě podnětů PČR.

TTTM Sapa (Trung Tâm Thương Mại Sapa, v překladu „obchodní centrum Sapa“), zkráceně jen Sapa, lidově Malá Hanoj, Pražská Hanoj či Malý Saigon. Jedná se o vietnamskou velkoobchodní tržnici. A nejen to, najdete tady třeba hotely, školy a podobně. Na místě bývalého masokombinátu v Libuši je od roku 1999. Hlavní část spadá do Písnice, nejvýchodnější do Kunratic. Kontroly potravin nejsou ničím výjimečným. Podobně se zde zjišťuje, jestli prodávané oblečení není šité doma na kolenou. V minulosti tady několikrát hořelo.

„Pokud chce kdokoliv podnikat na území České republiky, musí respektovat zdejší právní předpisy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Potraviny živočišného původu jsou velmi rizikovou komoditou, pokud jde o jejich potenciál poškodit zdraví spotřebitele. Podle toho s nimi musí být také nakládáno,“ dodal.

Pod veterinárním dozorem je v České republice kompletně celý řetězec vzniku, výroby a distribuce potravin živočišného původu s výjimkou balených potravin v maloobchodních prodejnách a pokrmů v jídelnách. Systém kontroly „od vidlí po vidličku“ má vést k tomu, aby se spotřebitel mohl spolehnout, že může zakoupenou potravinu konzumovat bez rizika.

My jsme tady byli na reportáži, jak tržnici hodnotíme?

S kolegou Michalem Štinglem jsme se rozhodli zajít na oběd do Sapy. Dokonce jsme náhodou narazili na akční menu přes slevový portál. Najít restauraci zabralo přibližně dvě hodiny a další hodinu trvalo, než nám byť jen objednali pití. Na obhajobu obsluhy tady měli opravdu plno. Ale stálo to za to. Nejen, že jsme si pochutnali, ale dostali jsme výbornou přidanou hodnotu. Nevšední střet dvou kultur v nás zanechal hlubokou stopu. Ať to byly pojízdné stánky s kávou, nízké ceny v obchodech, nebo laskominy, na které jen tak nenarazíte.

Ryby živé, mrtvé, sušené

Mě asi nejvíce zaujal rýžový prášek, živé či mrtvé ryby (mnohdy od sebe k nerozeznání), nebo zaručeně čerství krabi. Když kuře, tak jedině i s pařáty, mladý kohoutek s kokrhelem. V Sapě narazíte na roztodivné obchody i věci. Fajnšmekři si přijdou na své u stánků s jídlem nebo přímo v restauracích. Nemáte co na sebe? Zajděte do obrovských hal s oblečením. Za jeden den ji neprojdete. Je zde tolik obchodů, že byste potřebovali alespoň týden, abyste zhlédli všechno, co velkotržnice nabízí.

Nízké ceny a hazard

Nejrůznější drogerii nebo jídlo koupíte tak za polovinu obvyklé ceny. V halách s oblečením je to složitější. Cenovku tady obvykle nenajdete. Nezbývá než smlouvat. Vietnamci mají rádi hazard. Často můžete vidět muže i ženy u malých stolečků, kteří hrají karty o nemalé částky. Stejně tak zde můžete narazit na několik heren. V objektu nechybí ani lékaři, hasiči, policie nebo hotely. Je to takový malý a nenápadný stát ve státě. Že jste tady ještě nebyli? Exkluzivně přinášíme rozsáhlou fotogalerii, ve které chceme přiblížit zdejší „jiný svět.“