V Praze hrozí epidemie HIV. Nakažený je každý dvacátý gay

Epidemie se bude šířit mezi gayi
 

Aktuální statistiky jsou neúprosné. Už teď má v Praze HIV každý dvacátý gay, do pěti let ho však může mít každý desátý. Jestli se sexuální návyky gayů nezmění, Praze reálně hrozí propuknutí epidemie viru HIV, zatím "jen" uvnitř gay komunity. 

Podle aktuálních statistik se výskyt nemoci HIV v Praze blíží 5 procentům hranici prevalence, což znamená, že nakažený je každý dvacátý až pětadvacátý gay v hlavním městě. Infikovaných v letech neustále přibývá, za rok 2016 je to o pár desítek víc než předchozí léta. Pokud se stoupající trend nezmění, bude během pěti až deseti let v Praze nakažený každý desátý gay. Nárůst infekce je možné pozorovat v Praze, Brně, Ostravě a v Ústí nad Labem.

O epidemii viru mluvíme tehdy, pokud je překročena hranice 5 procent. Momentálně v Praze žije přibližně 45 tisíc gayů, jde o odhad. V případě gayů je hlášeno přes 1500 nákaz virem HIV. Podle epidemiologických modelů přitom až čtvrtina dalších nákaz nemusí být vůbec odhalena.

Gayové mohou vir šířit, když o něm neví

"V Praze dnes žije dalších zhruba 300 gayů, kteří neví, že jsou infikováni virem HIV a že jej nevědomky mohou šířit dál. Odhadujeme, že v současné chvíli je tak v Praze nakažen HIV přibližně každý dvacátý až dvacátý pátý gay. Pokud trend nárůstu počtu případů zůstane nezměněn, bude však nejpozději do deseti let infikován již každý desátý gay,“ říká MUDr. Ivo Procházka, vedoucí HIV poradny České společnosti AIDS pomoc.

Pro nákazu virem HIV platí stejná pravidla jako pro kteroukoli jinou nemoc infekčního původu – čím víc nosičů viru v populaci je, tím snadněji a rychleji se epidemie šíří. "Pokud pojedete v tramvaji, kde je chřipkou nakažena jen jedna osoba, pak riziko přenosu onemocnění je výrazně nižší, než když v ní pojedete s dalšími 20 cestujícími, kteří jsou infikováni chřipkovým virem," dodává Procházka.

Češi nemají rádi kondomy

Lidé se nechovají nijak výrazně rizikověji než kdysi. Podle dubnového průzkumu společnosti GSK se totiž všeobecně Češi chrání málo. V běžné populaci používá kondom asi jen třetina lidí, což potvrzuje výsledky předchozích průzkumů v minulosti. Dvě třetiny lidí se nechrání vůbec. 

Uvnitř gay komunity je používání kondomu vyšší - přibližně 40 procent mužů uvedlo, že kondom při pohlavním styku použilo. I přesto jsou gayové mnohem víc vystavení riziku nákazy proti ostatním lidem. Virus se totiž při homosexuálním styku přenese snadněji a pokud navíc o své nákaze neví, je pravděpodobnost přenosu vysoká. "Pravidelné testování na HIV alespoň jednou za rok by se mělo stát součástí života každého gaye, a to i v případech, kdy člověk nestřídá partnery,“ zdůrazňuje doktor Procházka.

Na cílenou prevenci jde jen 10 procent státních dotací

Klíčem k zastavení epidemie je šířit následky viru HIV a poučovat o tom, jak se může takový virus přenést. Důležité je zapojení státu, ten minulý rok na prevenci mezi gayi investoval jen 10 procent všech státních dotací. To je ale velmi málo. Mimo prevence, jako jsou kondomy, by měly být lepší možnosti pro testování HIV i kontaktování dalších sexuálních partnerů infikovaného. Stát by měl zavést protiepidemická opatření.


Všem infikovaným virem HIV je potřeba ihned nabídnout léčbu – úspěšná léčba snižuje možnost přenosu viru prakticky na nulu. „O čem se v Česku rovněž málo mluví, je význam společenského stigmatu spojeného s HIV pro další šíření infekce. Pokud bude prevence HIV založena na moralizování nebo dokonce kriminalizaci, lidé se budou testování vyhýbat a epidemie se bude šířit rychleji,“ doplňuje MUDr. Procházka.