Jak hledat novou práci? Lákají vás benefity nebo kariérní rozvoj?

Albert
Zobrazit fotogalerii (18)
 

Chcete změnit místo, najít si první zaměstnání, nastartovat svou kariéru? Zjišťovali jsme, co Vám nabízejí známé obchodní řetězce jako je Billa, Penny, Tesco, Lidl, Globus nebo Ahold.

Co s kariérou, když chcete začít nebo udělat změnu? Nezaměstnanost stále klesá, zaměstnavatelé nabízejí více a více pozic. Je však snadnější najít místo, které by vás uspokojilo? Obvykle na inzerátech můžete číst požadavky: "minimálně 3 roky praxe v oboru", "požadujeme zkušenosti z oblasti té a té", "znalost softwaru xy nutná" a tak dál. Člověk by z toho zoufal a říkal si, že si snad některé firmy nevšimly, že se doba změnila a schopné lidi je potřeba na něco lákat a ne je odrazovat. K čemu bude dobrý expert, který má zkušenosti 20 let v oboru, ale už je vyhořelý. Zjišťovali jsme, jaký mají přístup k zaměstnancům v obchodních řetězcích. Posuďte sami, zda je z čeho si vybrat.

 

TRAINEE PROGRAMY PRO START KARIÉRY 

 

Penny market je stejně jako BILLA součástí silné společnosti REWE Group, která od roku 1997 působí v České republice. Penny Market patří mezi úspěšné obchodníky v ČR již více než 19 let. Má 6 tisíc zaměstnanců na 363 prodejnách a 4 centrálních skladech.

Penny

Tesco má roční program pro absolventy vysokých škol, kdy si projdou všechna oddělení než nastoupí na konkrétní pozici. Také v Lidlu mají dveře otevřené pro čerstvé vysokoškoláky a nabízejí jim vyzkoušet si pozice manažera prodejny nebo regionálního manažera v rámci Trainee programu. Penny Market nabízí podobný program absolventům 2.stupně vysokých škol. Program u Penny probíhá rok, z toho 5 týdnů na prodejnách a zbytek na centrále. Společnost Billa cílí na středoškoláky, jimž nabízí již v průběhu studia absolvovat odborný výcvik v oborech prodavač, řezník nebo třeba obchodník. Také firma Globus má propracovaný Trainee program, který je zde rozložen na 3 roky a umožňuje poznat 3 hypermarkety, poznat procesy v logistickém centru a na vlastní kůži si zažít stáž na koordinaci v Německu. Firma Albert má programy jak pro absolventy vysokých škol tak pro učně z partnerských učilišť. Albert má navíc svou Akademii pro management prodejen.

Billa

Společnost BILLA působí na českém trhu od roku 1990. S obratem ve výši téměř 25 miliard korun, s 205 prodejnami a více než 6000 zaměstnanci je BILLA lídrem na trhu supermarketů. Na průměrné prodejní ploše 900 metrů čtverečních nabízí široký výběr produktů známých i privátních značek. Velký důraz je kladen na čerstvý sortiment, jako jsou lahůdky, pečivo, ovoce a zelenina, mléčné produkty, maso a chlazené produkty. BILLA se soustředí na podporu českých producentů, proto české potraviny tvoří již skoro 75 procent jejího sortimentu. České potraviny jsou také součástí privátních značek řetězce BILLA - Vocílka, Česká farma, Naše bio, BILLA, BILLA Premium, BILLA Easy či Clever.

BENEFITY

TESCO je britský maloobchodní řetězec nabízející potravinové a nepotravinové zboží, pohonné hmoty a finanční a telekomunikační služby. Do ČR vstoupilo v roce 1996, kdy koupilo 13 obchodních domů americké společnosti K-markt. V roce 2006 koupilo síť obchodů Carrefour a německý řetězec diskontů Edeka. Nyní v České republice Tesco vlastní hypermarkety, malé hypermarkety, supermarkety, prodejny Expres a čerpací stanice.

Tesco

Billa nabízí zvýšené mzdové příplatky nad rámec zákona o víkendech, v noci a při přesčasech, příspěvek na stravování, školení slevu u partnerských cestovních kanceláří, odměny při pracovních výročích, placené pracovní volno v různých životních situacích nad rámec zákona a 1 týden dovolené navíc v závislosti na počtu odpracovaných let u společnosti. Kromě toho testují benefitní systém, který by měl zaměstnancům umožnit využívat širokou nabídku volnočasových odměn. Navíc zaměstnanci mohou na cetrálu cestovat dotovanou firemní dopravou. Penny Market nabízí 1 týden dovolené navíc, multisport kartu, stravenky, vánoční poukázky v hodnotě 1700 korun. V Tesco mohou zaměstnanci využít podnikové rekreace, zvýhodněné telefonní tarify, slevy na nákup zboží a služeb u partnerů, pomoc v tíživých situacích, flexibilní pracovní dobu, slevy na nákup v obchodech Tesco, odměny při pracovních výročích, příspěvek na penzijní připojištění, odměny za loajalitu, 6 dní volna nad rámec zákonné dovolené, dotované stravování. Lidl nabízí nástupní mzdu vyšší o 25% a smlouvy na dobu neurčitou. Dále podporují osobní rozvoj a kariérní růst. Globus zaměstnancům nabízí 13. plat, více dovolené po 3 letech, jazykové kurzy, příspěvek na stravování, zvýhodněné volání a příspěvek na penzijní připojištění.

 

 

VOLNÉ PRACOVNÍ POZICE

AHOLD Czech Republic, a.s. patří mezi největší zaměstnavatele v České republice. Na 17 000 kolegů potkáte v prodejnách po celé zemi, v centrále a ve dvou distribučních centrech. Více než 300 míst po celé České republice nese logo Albert.

Ahold

V BILLA chybí prodavačky pokladní a vedoucí úseků hlavně ve velkých městech. Penny Market hledá vedoucí prodejen a zástupce vedoucích ve Voticích, Kladně, Rakovníku, Čáslavi, Odolené Vodě, Kralupech nad Vltavou, Novém Strašecí, Čelákovicích, Hostivici, Dobříši, Březnici, Hořovicích, Kutné Hoře, Městci Králové, Kostelci nad Černými Lesy, Kolíně, Českém Brodě, Nymburce, Milovicích, Lysé nad Labem, Úvalech. Lidl zaměstná manažery prodejen, prodavačky, brigádníky na dohodu za 121 korun na hodinu. Tescu chybí pracovníci kontroly zásob, brigádníci na vánoce, manažeř tréninku a náboru, administrátoři IT, řidiči a dovozci zboží k zákazníkům, vychystávači zboží pro zákazníky. Albert potřebuje pekaře a řezníka v Čestlicích, vedoucí týmu do Mladé Boleslavi, administrátora v Mníšku pod Brdy, prodavačky, skladníky. Na centrále se pak uplatní Category Manager, Construction Coordinator, recepční a další. Pokud chcete být zástupcem vedoucího v cukrárně, prodavačem v úseku hračky, prodavačem specialistou úseku zdravého životního stylu nebo brigádníkem od čtvrtka do něděle, pak zkuste štěstí v Globusu.

 

LIDL je úspěšný potravinový řetězec, který si silnou expanzí zajistil růst do celé Evropy. Na český trh vstoupil v roce 2003 a od té doby otevřel 231 prodejen, které zásobují 4 logistická centra v Brandýse nad Labem, Cerhovicích, Měříně a Olomouci. V současné době ves společnosti Lidl pracuje více než 7 tisíc zaměstnanců v oblasti obchodu, nákupu, administrativy a expanze.