Sklad Amazonu možná někdo zapálil schválně, ohrožena je distribuce vánočních dárků

 

Hasiči z Kladna a další tři jednotky dobrovolníků zasahovali ve čtvrtek večer u požáru skladu společnosti Amazon v Dobrovízi u Prahy. Oheň zlikvidovali během hodiny a kromě několika lidí, kteří se nadýchali kouře, se nikomu nic vážnější nestalo. Přesto zůstává mnoho otázek. Tou nejzásadnější je, zda požár někdo založil úmyslně. 

Společnost Amazon je na začátku prosince samozřejmě v plném pracovním nasazení. Jde o jedno z nejrušnějších období v roce. Kvůli požáru je teď distribuce zboží zastavena, což může ohrozit i doručení vánočních dárků. "Přímé škody jsou přibližně 3 miliony korun, požárem bylo zničeno zboží řádově za sto tisíc," vypočítává mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík s tím, že další věci jsou kontaminovány zplodinami nebo poškozeny vodou.

Oheň nejspíš vzniknul v regálech se zbožím. Nejprve se ho sice snažili zlikvidovat zaměstnanci pomocí práškových hasicích přístrojů, o chvíli později však raději zavolali hasiče a sami museli být evakuováni. Všech 2 834 osob se dostalo ven v pořádku, jen tři musely být ošetřeny kvůli nadýchání kouřem. "Záchranka je odvezla do nemocnice v Kladně a v Motole."

Není to první požár, který Amazon postihl. Letos v říjnu začal hořet balík a do bezpečí bylo třeba dostat kolem sedmi set lidí. Ve vzduchu viselo úmyslné zapálení a se stejnou verzí se pracuje i tentokrát. "Variant je více, úmyslné zapálení není vyloučeno," potvrdil Holomčík. Mít v "revíru škodnou" podobného ražení není pro Amazon žádnou super zprávou. 

Přitom čtvrteční požár mohl dopadnout mnohem hůře. Sklad v Dobrovízi je pro zasahující hasiče velmi složitým objektem nejen díky rozloze, ale také kvůli množství materiálů, které jsou uvnitř. Dá se tedy mluvit o štěstí, že škody nejsou ještě vyšší.