Jak s námi mluví města a obce? Kde ještě nevyšli z pravěku a kde je prostor k diskuzi?

Diskuze je základním kamenem demokracie. Jak to funguje ve vašem městě?
 

Možnost na cokoli se zeptat online na diskuzním fóru města či obce je zatím spíše luxusem. Přitom cest, jak efektivně komunikovat bez fronty na úřadě a doprošování, je mnoho. Kde už vyšli ze systému komunikace jen jedním směrem?

Když nás v našem městě něco trápí, když nevíme, jak řešit nějakou životní situaci, můžeme udělat několik věcí.

Zkuste si vybrat nejvíce efektivní způsob řešení:

a) postěžovat si sousedce a zeptat se, jestli o tom něco neví

b) zajít do hospody a zeptat se tam 

c) zajít na město, najít správné dveře, počkat a zeptat se 

d) napsat na diskuzní fórum města nebo na facebook a během pár minut mít reakci

Ti, kteří si rádi vyberou možnost d), mají v mnoha městech a obcích smůlu. Přitom prostřednictvím diskuze a dotazů se nejlépe pozná, kdo město či obec ve skutečnosti zastupuje. 

Diskuze výborně funguje v Říčanech. Do diskuze mohou psát jen ověření diskutující a ověření se realizuje přes SMS. Platnost ověření je bohužel jen 7 dní. Diskuzi je možné si přečíst i bez registrace, což je příjemné, když se chcete zeptat na tu samou věc, která se už v diskuzi řeší. Na otázky odpovídá vždy člověk, který má na starost danou oblast, a tak je možné, že právě na váš dotaz odpoví i starosta města. 

Kladno má rovněž diskuzní fórum, kde to celkem žije. Problematické je to, že cesta k diskuzi je komplikovanější. Vypadá to takhle: Titulní stránka > Magistrát - úřad > Úřad online > Otázky a odpovědi. Nicméně diskuze evidentně žije a reakce jsou velmi rychlé, což obyvatelé Kladna jistě ocení.

Brandýs nad Labem má sice vizuálně docela příjemné stránky, jenže zorientovat se v množství kolonek a vybrat si to, co chceme, dá práci. Diskuzní fórum jsem na stránkách nenašla. Po zavolání na tři čísla mi ani jedna osoba, se kterou jsem mluvila, nebyla schopná říct, jestli diskuzní fórum ve městě funguje. Pravděpodobně složité bloudění po stránkách zmate úplně všechny a nikdo se v postatě nedozví to, co chce. 

V Nymburku mají občané k dispozici jen E-podatelnu. Diskuzní fórum k dispozici není. Příjemné je ovšem to, že hned po otevření stránek se můžeme podívat bez dalšího zbytečného klikání na aktuality města. Nymburk nabízí i službu SMS InfoKanál, ze které je možné získat čerstvé informace o tom, co se právě ve městě děje.