Bílé Vánoce, nebo bláto? Předpověď na prosinec je tu

Co letos, dočkáme se sněhu na Vánoce?
 

Jestli budou Vánoce ve Středočeském kraji bílé, nebo ne, to je každoroční hádankou. Všichni touží po romantických vločkách za okny. Čeho se dočkáme letos? 

Tak jak bude v rámci Středočeského kraje v prosinci? První prosincový týden nám už začal, dnes z pátku na sobotu se noční teploty pohybovaly kolem -2 až -5 °C, takže pořádná zima. Ojediněle se vytvořilo náledí. Dnešní sobotní den bude celkem jasno, nejnižší teploty kolem 0 až +3 °C. V neděli bude jasno až polojasno, ráno ojediněle nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty budou -4 až -7 °C. V pondělí to bude stejně jako v neděli, jen ještě trochu bude přituhovat - noční teploty -5 až -8 °C, přes den bude "nejtepleji" -1 až +2 °C. Tedy nic moc povzbudivého.

A jak to bude za dva, za tři týdny? Měsíční předpověď podle ČHMÚ je poměrně přesná, ale nelze ji vztáhnout na konkrétní region. Takže jak bude konkrétně u vás, to se ještě říct nedá. Můžeme ovšem určit, jestli ten sníh vůbec bude nebo ne v celé České republice. Úspěšnost předpovědi se pohybuje u teplot kolem 75 procent a u srážek 65 procent. 

První prosincový týden bude chladný, denní teploty se budou pohybovat většinou od 0 do 5 °C, minimální noční teploty -1 až -6 °C. Druhý prosincový týden bude teplotně průměrný, tedy stále chladno, ale ne tak moc jako první týden. Třetí a čtvrtý týden v prosinci se teploty slabě zvednou, průměrná denní teplota vzduchu se v posledních dvou týdnech bude pohybovat kolem 3 °C, minimální teplota kolem -2 °C. 

Pokud jde o srážky, tedy kolik bude sněhu, první dva týdny budou bohatší na srážky, průměrně napadne 10 milimetrů sněhu. Poslední dva prosincové týdny budou srážky spíš slabě podprůměrné. Zdá se tedy, že Vánoce budeme mít klasicky na blátě. Snad se předpověď nevyplní. 

Klíčová slova: