Trestní oznámení na politiky a škoda 346 milionů! Na Vidouli se přesto zase začne stavět

 

Škoda ve výši 346 milionů a trestní oznámení na přední pražské politiky. Tak před dvěma lety končila kauza kolem výstavby rezidenčních bytů na stolové hoře Vidoule. Místním obyvatelům zůstaly jen oči pro pláč. Teď to vypadá, že se na Praze 5 zase začne budovat. 

Hned na začátku je třeba říct, že policie vyšetřování nakonec odložila. Hlavními aktéry kauzy měli být zejména bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík, senátor a exstarosta Prahy 5 Miroslav Škaloud, starosta Prahy 13 David Vodrážka a někdejší předseda magistrátního kontrolního výboru František Hoffman. "Postupovali jsme v souladu se zákonem. Odložení trestního oznámení je tedy logickým krokem," tvrdil Jančík. 

Uplynulo pár měsíců a dál případné hříchy z minulosti nikdo neřeší, jakoby se vůbec nic nestalo. Na kauzu se "zapomnělo" možná i proto, že tenkrát vrcholila blamáž s Opencard, kde šlo o desítky miliard a ne o pár "drobných". Vedení Prahy 5 se už samozřejmě změnilo a na minulost se příliš nehledí. 

Pro osvěžení paměti je však určitě dobré stručně připomenout, o co tenkrát šlo. Hned dvaadvacet lidí z akciové společnosti TCP Vidoule se údajně mělo podílet na čachrování s pozemky. Hlavní město přes zmíněnou firmu, která se později přejmenovala na Rozvojové projekty Praha a vznikla kvůli projektu rezidenční čtvrti Botanica Vidoule, vložila do "hry" městské pozemky v hodnotě 440 milionů korun.  

Jenomže forenzní audit ukázal, že firma v letech 2000 až 2010 prodávala pozemky zhruba za třetinovou tržní cenu. Developer pak opravdu vesele celou luxusní čtvrť vybudoval. "Bojovali jsme proti tomu. Ale co chcete dělat s korupcí a vypečenými politiky? Na to jsme my, obyčejní lidé, krátcí," vzpomínal Tomáš Kučera, který bydlí v Košířích.

Podle partičky, na kterou bylo Prahou podáno ono trestní oznámení, celou dobu vinu odmítala. Tvrdili, že se nestalo nic protizákonného, a viděli v tom pouze snahu odvést pozornost od jiných problémů před parlamentními volbami. V každém případě byla škoda nakonec vyčíslena na 346 milionů korun, které se zřejmě ztratily kdesi "v překladu".

Bude se zase stavět
Teď to vypadá, že Vidoule si "neodpočine" ani v budoucnu. Praha 5 totiž chystá další budování, i když tentokrát půjde o něco jiného, než jsou exkluzivní byty. Městská část chce mít na stolové hoře volnočasový areál. Nedávno proto požádala zastupitele o schválení záměru zahájit s vlastníky tamních pozemků jednání o koupích či směnách, nyní pokračuje zadáním ověřovací urbanistické studie Vidoule.

Ta bude hotova ještě do konce roku. "Studie má najít a zpracovat vhodné urbanisticko-architektonické řešení území, kde pražský územní plán počítá s funkční náplní oddechu," řekl starosta Radek Klíma s tím, že jakmile zastupitelstvo záměr schválí, začne jednání s majiteli pozemků. Současné vedení radnice přitom není zastáncem bezhlavého stavění. Právě naopak. 

Vidoule je jeden z pražských kopců. Tři pásy jejích svahů (na jižní, jihovýchodní a severní straně) jsou chráněny jako přírodní památka Vidoule. Stolová hora rozkládající se v severozápadním cípu Jinonic, mezi Košíři a Butovicemi, je pozůstatkem horizontálně uložených křídových vrstev s výchozy na okrajové hraně.

"Je to jediná možnost, jak zabránit případnému znovuoživení snah o obnovení zástavby. Díky studii budeme přesně vědět, jakým směrem se dál pohybovat," dodal Klíma. Součástí plánu je také zachování přírodních ploch a vhodné rozložení volnočasových a sportovních aktivit (například běžecké stezky, singltracky, stezky pro in-liny a kolečkové lyže, psí louku, piknik area, plochu na pouštění draků, hřiště pro děti či pro dospělé, přírodní sportoviště, naučné stezky a tak dále).

Dobrá volba, nebo jen menší zlo?
Plán se bude zabývat i umístěním a kapacitou potřebného zázemí, jako je občerstvení či služby související s provozem. Samozřejmou součástí bude i návrh individuální dopravy, přístupu MHD, cyklodopravy a tak dále. Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Pro místní obyvatele je to rozhodně menší zlo, ze kterého nakonec mohou jen vytěžit.

Přeci jen mít kam vyrazit na procházku do přírody je lepší než trnout hrůzou, kdo zase přijde s nápadem postavit na oblíbeném místě byty nebo kanceláře. Zbytek nezastavěné Vidoule je s blízkými Dívčími hrady dominantou, o kterou místní prostě nechtějí přijít. Snad se jim přání splní a myšlenka nového areálu není jen předehrou k další invazi developerů.