Zdeněk Pohlreich a kapr: Nejprve je prodával, později s nimi bojoval

 

Svérázný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v poslední době výrazně zhubl a vypadá velmi dobře. Vánoce jsou i pro něj svátky klidu a míru, žádné velké stresy ani experimenty na stole. Kapr si však musel své místo na sváteční tabuli řádně vybojovat.  

Tradiční Vánoce už jsou dnes pro Zdeňka Pohlreicha samozřejmostí. Ale nebylo to vždycky. "I když jsem býval v minulosti na pochybách, míváme na Vánoce k večeři kapra s bramborovým salátem a vařím rybí polévku," nechal nahlédnout pod pokličku člověk, který si jinak soukromí velmi střeží. Holt nechce, aby ochutnával každý. 

Svůj "boj" s kaprem tedy nakonec úspěšně vybojoval a ryba se v podstatě stala poraženým, protože končí na jeho talíři. Pro prodejce kaprů byl, jak sám říká, vždycky ideálním zákazníkem. Ani ne tak proto, že u kádí nezapomene hodit nějaký ze svých pověstných vtípků nebo si rýpnout. Ostatně, to už od něj každý tak nějak čeká.

 

Víte, že byl Zdeněk na přelomu 70. a 80. let členem reprezentačního baseballového týmu? Díky jednomu z výjezdů pak v roce 1986 emigroval. 

 

Jeho hnízdečko lásky, které si před časem pořídil se svojíi partnerkou Zdeňkou v Jílovišti u Prahy, se vzhledem k jeho povolání, logicky často stává místem kulinářských zázraků. Asi každá žena by si přála, aby její vyvolený dělal neskutečné dobroty.

Kuchyně je jeho chrám
Je proto jasné, že kuchyně je u Pohlreichů místem, které musí být totálně vymazlené. Kuchařská celebrita vyznává v kuchyni především komfort a funkčnost. Když tam něco nefunguje, ztrácí prý nervy. "Jak se říká, nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Tímto heslem se řídím i v kuchyni. Mám rád, když je na spotřebiče spolehnutí."

Původně ho vaření nebavilo. Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření bral jen jako nutné zlo. Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop.

Co se značek týká, má své vyzkoušené typy. "Pravda je, že volím osvědčené značky, ale mám rád i nové technologie. Svůj život si už například nedovedu představit bez indukční varné desky nebo multifunkční trouby," má jasno šéfkuchař, který nejraději vaří ryby, mořské plody a těstoviny. Naopak, příliš nemusí sladké. Sám se dokonce považuje za mizerného cukráře. Na druhou stranu, takhle mizerní cukráři bychom asi chtěli být všichni.