Praha 5 se zlobí: Magistrát prý radnici obchází a uděluje stavební výjimky! Kdo na tom vydělá?

 

Levá ruka neví, co dělá pravá? Nebo je to úplně jinak a vedení Prahy 5 je schválně obcházeno úředníky z Magistrátu hlavního města Prahy? Radnice má jasno a situaci vidí jako hodně vážnou. Za vše mohou výjimky ze stavebních uzávěr, které se prý vesele udělují bez souhlasu městské části. 

Na první pohled by se to mohlo zdát jako celkem vtipná historka, která by se mohla vyprávět někde v hospodě u piva. Téma? Pražští politici a úředníci, kteří se vzájemně neinformují o jednotlivých krocích a hází si tak klacky pod nohy. Jenomže v reálu to tak humorné není. Za prvé proto, že škoda ve finále vznikne zejména na straně obyvatel. A za druhé jde samozřejmě o velké peníze. Developeři tlačí, co to jen jde.

Na Praze 5 si myslí, že jsou udělovány výjimky ze stavebních uzávěr bez stanoviska městské části. Proto chce vedení radnice požádat náměstkyni primátorky Petru Kolínskou, pověřeného vedoucího Odboru územního rozvoje magistrátu a vedoucího Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, aby výjimky tímto způsobem neudělovali.

"Nesouhlasíme s tím, že by stavba Bytový dům Smíchov, nebo kterákoli jiná, měla získat výjimku ze stavební uzávěry bez souhlasu městské části. Nehledě na to, že jsme o tomto kroku ani nebyli informováni," zlobí se starosta Radek Klíma a dodává: "Pozice samosprávy jsou v procesu povolování staveb velmi omezené. Fakt, že nás ještě úředníci magistrátu chtějí obejít, je nepochopitelný." 

Konkrétně se jedná o stavbu bytového domu v ulici Na Plzeňce, která se nachází v tak zvaném velkém rozvojovém území Smíchov. "Dlouhodobě řešíme rozvoj tohoto území a udělování výjimek ze stavební uzávěry bez přihlédnutí ke komplexnímu řešení území a stanoviska městské části může ohrozit celkovou koncepci rozvoje Smíchova," vysvětluje starosta.

Ať už je jeho rozhořčení oprávněné, nebo ne, má svoji logiku. Nicméně je třeba si uvědomit, že takový Institut plánování a rozvoje je dlouhodobě v rozkladu. Po odchodu ředitele Petra Hlaváčka a ředitele kanceláře plánování Romana Kouckého se zastavilo i to minimum práce, které se tam kdy vykonávalo. Nebo to tak alespoň rozhodně vypadá.

Magistrát o ničem neví
Pokud jde o magistrát, samozřejmě jsme také chtěli znát jeho stanovisko jako "vedoucí" instituce a oslovili jsme přímo Petru Kolínskou. Na otázku, zda je pravda, že úředníci magistrátu chtěli obejít v popsaném případě vedení Prahy 5, odpověděla: "Vůbec netuším, o co jde. Takže vám k tomu nemohu nic říct." Jen připomínáme, že Kolínská je v Praze přímo zodpovědná za oblast územního rozvoje a územního plánu.

Je to takový začarovaný kruh. Praha 5 chce mít alespoň částečnou kontrolu svého území. Jenomže magistrát, který má mít roli "škůdce", nic neví. Nebo chybí informace pouze Kolínské, kterou tedy nelze vinit z nějakého záměru, ale "jen" z toho, co dělají její podřízení? Uvidíme, který kouzelník to nakonec rozsekne. Každopádně je jasné, že něco je tady špatně...