Brdy volají SOS: Obce odmítají vstup do agentury, která měla CHKO více otevřít

 

Měla to být velká záchranná akce. Vznik agentury Destinačního managementu Brdy iniciovala zejména Příbram. Od případného sdružení obcí na Berounsku pod jednu společnou střechu si slibovala zejména větší otevření chráněné krajinné oblasti turistům a tím pádem i potřebných investic.

Brdy jsou určitě destinací, která slibuje daleko větší turistické vyžití, než které dnes nabízí. Proto se zdálo logické, aby vznikl nějaký orgán či instituce, která bude koordinovat nejrůznější rozvojové aktivity. Jak dostat do CHKO více turistů a udělat pro ně atraktivní cyklistické i turistické stezky měla vyřešit Destinační agentura, o které jsme vás informovali už před pár dny.

Nyní to ale vypadá, že pokud se budou její členové o cokoli snažit, nebudou mít zdaleka takovou podporu, jakou na začátku čekali. Obce, které kolem Brd leží a podle původních předpokladů měly o oblasti spolurozhodovat, vstup do agentury hromadně odmítají. Včera se tak stalo v Hořovicích. Stejný krok udělali už dříve v Rožmitále pod Třemšínem.

Stalo se totiž to, na co se upozorňovalo. Spolu se vstupem do agentury musí případní zájemci zároveň schválit i její stanovy. A tam je zřejmě zakopaný pes, protože ne všem se líbí její zaměření. "Zastupitelstvo rozhodlo, že do agentury nevstoupíme. Hlavním důvodem je obava z přílišného zaměření Destinační společnosti na komercionalizaci této - nekomercionalizované - části Brd a z malé možnosti, vzhledem k počtu hlasů podle počtu obyvatel, to účinným způsobem ovlivňovat," sdělil nám místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík.

V podstatě tak jen potvrdil fakt, že největší vliv by měla právě Příbram a další velcí hráči. Podobně hovoří i starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek. "Zastupitelstvo města na svém zasedání projednávalo vstup do Destinační společnosti Brdy. Na základě navržených stanov rozhodlo, že město do této společnosti nebude vstupovat."

V kuolárech se spekuluje, že agentura byla šita na míru jen některým. Kromě Příbrami například Vojenské statky a lesy. Právě VSL by přitom měly být z logiky věci vzniku něčeho, co papírově půjde proti jejím zájmům, tedy komercializaci, turistickému ruchu, plašení zvěře a tak dále. Pokoušeli jsme se kontaktovat kohokoli z města Příbram na jeho oficiálních stránkách. Bohužel bez úspěchu. 

Celé je to prostě hodně zvláštní. Agentura sdružuje subjekty, z nichž některé by něco podobného vůbec chtít neměly, protože to je v rozporu s jejich zájmy. Alespoň na papíře se to tak jeví. Naopak ti, kdo by se měli o Brdy a okolí starat, do společenství vstupovat nechtějí. Jejich důvody jsou přitom zcela jasné. Nemají chuť se pouštět do projektů, které na míle zavánějí komercí a velkým byznysem. Otázkou tedy je, kdo a za jakým účelem takové agentury vůbec zakládá...