Ptáčci za vaším oknem

Hýl obecný je překrásný návštěvník vaší budky
 

Přesto, že je letošní zima zatím mírná a ptáci tedy nepotřebují inteznivní přikrmování, není nikdy na škodu trochu jim přilepšit. Poznejte ptáky, které můžete běžně vídat za svým oknem. Víte, čím je nakrmit?

Až do jara s námi zůstávají ptáčci, kteří se z polí a lesů přesunují blíže k lidem. Ptáci, kteří na zimu zůstávají, jsou většinou ti semenožraví, protože hmyz s příchodem zimy zmizí.

Na koho se těšit?        

Díky holým větvím uvidíte všechny druhy sýkorek, brhlíky, strakapoudy, zelenou žlunu, sojky, datly, pěnice, kosy, drozdy, zvonky, ale i barevné hýly a dlasky.

Jestli máte budky na zahradě, nechte je po podzimním očištění a opravě na stromech pro sýkorky. Těm poslouží budka jako noční úkryt. Z budky nevyhánějte ani vrabce, ubývá jim přirozených obydlí, jako jsou křoviny a staré ovocné sady.

Pokud jde o krmítka, můžete si vybrat, jaký tvar a barva se vám líbí, ptákům je to jedno. Důležité však je umístit krmítko do závětří nebo alespoň zakrýt plně jednu stranu krmítka. Ptákům se tak bude lépe zobat a zob se nerozfouká. Krmítko je důležité umístit tak, aby na něj nedosáhly kočky. Chcete přece nakrmit ptáčky, a ne kočky.

Povinná výbava  

  • Zob
  • Dalekohled
  • Atlas ptáků
  • Fotoaparát
  • Krmítko

Proč? Pozorování krmítka z tepla domova je příjemná zábava nejen pro děti. Možná budete mile překvapení, kdo se k vám do krmítka příletí nazobat. Zároveň ptačí boje u krmítka a vztahy mezi jednotlivými druhy ptáků jsou mnohdy napínavější než detektivka.

Nikdy nenabízejte venkovním ptákům vodu k pití. Dokonce i kdyby byla ohřátá. Ptáci si v zimě vystačí s uzobáváním sněhu. Voda by je mohla lákat ke koupeli, jenže zmrzlé peří by je stálo život.


Čím pohostit ptačí návštěvníky?
Výborně se hodí nejrůznější druhy semen. Nejtučnější a tudíž nejlepší jsou ta slunečnicová. Na slunečnici si pochutnají sýkorky i brhlíci, ale smlsnou si i kosové a sojky. Pro menší ptáčky se hodí lépe menší semínka. Střízlíci i modřinky ocení proso, ovesné vločky nebo hrubou krupici. Pokud máte pochopení pro masožravce, nabídněte sýkorám a strakapoudům zavěšený hovězí lůj nebo sádlo. Nastrouhaná jablka mají rády kvíčaly.

 

Čím nekrmit?

Nikdy do krmítka nedávejte zbytky z kynutného pečiva nebo něco kořeněného, slaného nebo smaženého. Drobky z lidského stolu do krmítka nepatří. Cukroví, bramborový salát a zbytek řízku ocení třeba prase, ale ptáci ne.