Teplá zima žene zvěř pod kola aut. Na co si dát pozor?

Sražené zvěře přibývá
 

Současná zatím teplá zima je k zvířatům milosrdná, jenže ta jsou lákána k slaným silnicím. Počet sražené zvěře roste. Co dělat, když se se zvířetem potkáte na silnici?

Teplá zima přeje zvěři, která nemusí složitě hledat každé sousto a brodit se sněhem. Na druhou stranu rychlé stmívání a touha zvěře po soli ji ženou pod kola aut. 

Každá čtvrtá nehoda je způsobena srážkou se zvěří. Zvěř zaviní více nehod než chodci a cyklisté dohromady. Vzhledem k mírné zimě raketově rostě počet nehod způsobených divokou zvěří. Zvířata lákají k vozovkám auta sypačů, která preventivně sypou silnice proti námraze. Sůl, která se z silnice dostává do vegetace kolem, je lákadlem pro zvěř, která vyhledává minerály. Celkové počty sražené zvěře jsou mnohem vyšší, než jak je vidíme v policejní statistice. Drtivou většinu nehod totiž řidiči s policií neřeší, protože poškození vozidla není takové, aby to stálo za to. 

Kde si dát pozor? 

Nejrizikovější místa jsou rozhraní lesa a pole nebo louky. "Neposekané okraje silnic s křovím představují nejvyšší nebezpečí a řidiči by v těchto místech měli být obzvláště pozorní," vysvětluje myslivec Jaroslav Zlomil. Nejrizikovější části dne jsou ranní úsvit a večerní soumrak. 

Co dělat, když se octneme tváří v tvář divočákovi nebo srnce na silnici? Ze zkušenosti policistů je jednoznačně lepší narazit čelně do zvířete, nežli se mu snažit vyhnout. Při úhybném manévru často končí auta ve stromech kolem silnice nebo v protijedoucích autech. Zvíře tak možná přežije, ale riskujete životy cestujících. Čelní srážka (při prudkém brzdění) se zvířetem je tedy to nejbezpečnější, co udělat, pokud už není možné zastavit a zatroubit. Když si řidič včas všimne zvířete a má dostatečně dlouhou dobu na reakci, je dobré vypnout dálková světla. 

Po nehodě

  • Myslivci nedoporučují příliš manipulovat se sraženou zvěří. Pokud je zvíře mrtvé, můžete je odtáhnout ze silnice, živé se ale nesnažte milosrdně dorazit, neboť riskujete napadení.
  • Rozhodně nesmíte naložit zvěř do kufru a udělat si guláš. Jelen má hodnotu až 30 tisíc korun a to už můžete být označen jako pytlák a skončit i ve vězení.
  • Ke sraženému zvířeti musíte zavolat myslivce, kontakt vám může poskytnout vaše asistenční služba.
  • Pokud je vaše auto na šrot, je dobré zavolat policii, protože škoda pravděpodobně přesáhla 100 tisíc.