Evakuace v Letňanech! Hasiči dostávali 250 lidí ze zimního stadionu

Hasiči měli plné ruce i nohy práce
 

Štěstí nechodí po horách, ale po lidech, říká jedno moudré přísloví. Kliku jak od blázince měli dnes návštěvníci zimního stadionu v Letňanech. Chybělo málo a mohla se dost možná stát velká tragédie. Hned 250 lidí muselo být okamžitě evakuováno a pohodové bruslení v Ice Aréně se změnilo v úprk. 

Sobota odpoledne, venku sice zima, ale jinak docela pěkné počasí. Není se tedy co divit, že spousta lidí vyrazí za zábavou. Jedním z míst, kde se lidé sdružují ve větším množství, je logicky i zimní stadion. Veřejné bruslení stále táhne. Když se však stane něco neočekávaného, o to větší je to pak problém.

Zimák v Letňanech nic podobného nezažil. A nezažil by to ani dnes, kdyby záchranáři neošetřovali pětileté dítě, které se při bruslení zranilo. Během této činnosti se totiž na kombinézách zdravotníků aktivovaly připevněné měřáky, které reagují na vyšší koncentraci oxidu uhelnatého. Jeden bruslař měl navíc zkolabovat, špatně bylo i dalším návštěvníkům.

Prý ale nešlo o hodnoty, které by znamenaly nutný převoz do nemocnice. "Měli jsme velký strach, nikdo pořádně nevěděl, co se děje. Ale už je to dobré," oddechl si venku jeden z bruslařů. V nebezpečí bylo patnáct lidí, ti všichni se stihli nadýchat, než se dostali na čerstvý vzduch. 

Vysoké hodnoty oxidu uhelnatého se tedy podařilo odhalit v podstatě náhodou. Záchranáři okamžitě začali jednat a únik řešily i další jednotky záchranného sboru. Na místo téměř ihned dorazili hasiči, přidali se také policisté a začala urychlená evakuace všech osob z objektu. Kdo ví, co by se stalo, kdyby lékaři svoji práci odflákli nebo podcenili. Zdrojem oxidu uhelnatého byla rolba.