Jak parkovat o svátcích? Praha 3 a 8 ruší zóny, jinde počítejte s problémy

Někde další novinky, jinde vše při starém
 

Novinky v parkovacích zónách v hlavním městě vyvolaly mnoho zlé krve. Jedni tvrdili, že absolutně nedávají smysl a měly by se zrušit. Další orodovali za to, aby se ještě rozšířily. Nyní má každá pražská část jiná pravidla. Na Praze 3 a 8 se teď rozhodli, že parkování o svátcích bude u nich ve volnějším režimu. Jak to bude jinde?

Čert aby se v tom vyznal! Barev už mají nejrůznější zóny tolik, že by duha záviděla. Nadcházející vánoční svátky jsou přitom dobou, kdy do Prahy za příbuznými na návštěvy jezdí lidé z celé republiky. A každý rok se řeší otázka, zda uvolnit jindy nepřístupná místa k parkování, nebo nechat vše při starém. 

Letos to bude pořádná kovbojka, takže dávejte pozor, kam se do hlavního města přesně chystáte. Například Praha 3 poskytne parkování na celém svém území, něco podobného chystá i Praha 8, která tak udělá výrazný krok směrem k lidem. Vedení osmičky navíc sebralo argumentaci kolegům ze sedmé části. 

Tam totiž jako argument, proč letos modré zóny o svátcích a mezi nimi neuvolní, použili skutečnost, že si nepřejí, aby řidiči, kteří nezaparkují na Praze 8, přejížděli k nim. Ti k tomu však evidentně nebudou mít důvod, když od 21. prosince do 2. ledna pohodlně a bez sankcí zaparkují i na oranžových a fialových zónách. Je tedy možné, že se to pod vlivem této skutečnosti ještě změní. Pokud za tím ovšem není něco jiného, že?

Praha 6 sice zmírní současná nařízení, ale ne úplně. "Návštěvy mohou využít místa vyznačená fialovým pruhem na svislém dopravním značení a doplněná bílým vodorovným značením, která jsou určená pro takzvané smíšené parkování," potvrdil mluvčí této městské části Martin Churavý. Toto parkování bude zdarma, naopak systém modrých zón zůstane zachován.

Podobný model bude platit i na pětce. Modrá barva zůstává, parkování bude umožněno na fialové a oranžové od 21. prosince až do 6. ledna. Žádné změny se naopak nechystají na Praze 1 a na Praze 2. Ve druhém případě však byli strážníci vyzváni, aby případy posuzovali s větší tolerancí. Otázkou ale je, co to přesně znamená.

Jisté je jedno. Pokud si řidič před příjezdem do Prahy přesně nenastuduje, co kde smí a co ne, může se ocitnout v maléru. Řešením tak je zásobit se klasickým stíracím losem pro parkování na modrých zónách. Dvě hodiny ho vyjdou na 120 korun, deset hodin pak na stovky čtyři. Platí po celé Praze a i když samozřejmě stojí nemalý peníz, šofér má jistotu a může být v klidu, kdyby nenašel jiné volné místo.