Máte vánoční depku? Máme pro vás tipy, jak to překonat

Antidepresiva doslova hltáme po milionech balení
 

Máte v období vánočních svátků splín? Určitě nejste sami. Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, nicméně právě mezi svátky řada lidí spáchá sebevraždu nebo mají těžké deprese. Být sám přes svátky někteří lidé špatně nesou.

Vánoce jsou klidné svátky, které chce většina lidí prožít se svými blízkými. Chtějí mít vánoční stromek, spoustu dárků a hlavně být spolu. To se ale ne každému vydaří, někteří lidé tráví Vánoce o samotě. Něco jiného je, když vůbec nechtějí tyto svátky slavit. Pokud je ale slavit chtějí a nemají s kým, je to pak docela smutné. Jsou lidé, kteří nemohou vídat svoje vlastní děti nebo mají tak velké zdravotní problémy, že stráví svátky v nemocnici.

Díky tomu přichází krize, psychika může dostat opravdu zabrat. Objevit se mohou depresivní a chmurné myšlenky, ty se ale s trochou úsilí dají překonat. Někdy ale přerostou veškeré meze a vy máte nejen náladu pod psa, ale uvažujete i nad ukončením vlastního života... V takové fázi je bezpodmínečně nutné vyhledat odbornou pomoc.

"Někdy stačí konzultace po telefonu či setkání se zkušeným pracovníkem. Člověk probere svou situaci. Kupříkladu první Vánoce po traumatu (například úmrtí v rodině, po rozvodu) bývají velmi náročné a konzultace může významně pomoci najít záchytné body a duševní stav stabilizovat," vysvětluje Tým Terapeutického centra Modré dveře, Kostelec nad Černými lesy. Lidé mohou využít telefonické krizové linky nebo se dostavit do center krizové pomoci.

Popovídat si můžete i na Modré lince důvěry 549 241 010 nebo mobilní telefon 608 902 410 (Vodafone), všechno je anonymní a bezplatné. Modrá linka funguje 9-21 hodin. Zavolat můžete ale i na nonstop linky, které fungují kdykoliv. Třeba 116 111, to je linka bezpečí pro děti a mládež, nebo 284 016 666, to je bohnická linka důvěry pro dospělé. Zkusit můžete i pražskou linku důvěry 222 580 697. Telefonních čísel, na která můžete zavolat, je na internetu k nalezení celá řada, nebo také anonymní chat. Stačí se svěřit se svým problémem a pocity, hned se budete cítit lépe.

Máte deprese spojené se svátky a hledáte činnost, která by vás zabavila, nebo něco, co by vám ulevilo? Tady je několik tipů, které by vám mohly pomoci od těch nejtěžších depresivních stavů po ty nejmírnější.

  • - Už nevíte, jak dál, myslíte na sebevraždu nebo cítíte silnou úzkost? Zavolejte na linku důvěry, nebo můžete zavolat sanitku, ostatní lidé vám pomohou ihned. Můžete dostat i léky na uklidnění nebo pobýt v léčebně mezi lidmi, kteří jsou na tom podobně. Není to sice na pořád, ale v nejhorších stavech si musíte nechat pomoct, když je duše nemocná.
  • - Pokud máte nějaké léky na depresi, určitě si je vezměte. Nekombinujte je, ani na ně nepijte.
  • - Zavolejte kamarádovi, známému, člověku, kterému věříte. Poproste ho, aby za vámi přišel, popovídejte si s ním po telefonu a podobně. Nebojte se požádat o pomoc ani rodiče. Jestli nikoho takového nemáte, zkuste využít chatovou poradnu některé z linek důvěry, nebo si alespoň popovídejte s blízkou osobou po internetu.
  • - Jestli nemáte náladu se s někým bavit, ale chcete, aby vám bylo lépe, dělejte některé činnosti, při kterých se uvolníte. Můžete se vysprchovat nebo si dát dlouhou vanu, pusťte si oblíbený film, objednejte si dobré jídlo i dezerty, dejte si skleničku alkoholu. Pozor, alkohol může vaše stavy prohlubovat, také ho nepijte na případné léky. Někdy ale sklenička svařáku nebo šampaňského může pomoci uvolnit se. Jestli vám to pomáhá, zkuste autoerotiku.
  • - Sportujte. I když se vám nechce, donuťte se protáhnout, běžte na procházku, projdete se a přijdete na jiné myšlenky. Běžte pěšky, ne autem. Procházejte se nebo si zaběhejte. V chladném počasí můžete využít i fitcentrum. Tam zaprvé přijdete do styku s jinými lidmi, zadruhé se vypotíte a bude vám o dost lépe, protože se při sportu vylučují endorfiny, ty navozují pocity štěstí.
  • - Jestli nic nepomáhá, běžte prostě spát. Jestli jste unavení, je to vůbec ta nejlepší varianta. Ráno je moudřejší večera.
  • - Vyzkoušejte něco vyrobit, třeba svíčku, mýdlo, něco do vany, korálkové náušnice, plyšovou hračku, nebo pokud jste zručnější, tak něco ze dřeva, nový kus nábytku, keramické nádobí, malujte na sklo nebo namalujte obrázek. Můžete začít vyrábět naprosto cokoliv a hlavně to nevzdávejte. Když se to nepovede poprvé, tak napodruhé nebo potřetí se to určitě povede a vy se tím zabavíte. Vyrobit můžete cokoliv. Jestli nechcete nic vyrábět, můžete si začít psát deník nebo knihu.
  • - Zahrajte si nějakou počítačovou hru pro jednoho, která vás zabaví natolik, že nebudete mít čas na žádné další úvahy. Na rozdíl od filmu se více zapojujete a musíte přemýšlet. Vyzkoušejte třeba hru SPARX. Tato hra je určena mladým lidem, kteří vykazují příznaky mírné až střední deprese. SPARX funguje na principu kognitivně-behaviorální terapie (KBT). Při hraní SPARX se stáváte hrdinou ve fantasy prostředí, jehož úkolem je porazit temnotu a trudnomyslnost, které zachvátily svět.
  • - Mimo filmy se můžete dívat na pohádky v televizi, ale jen za předpokladu, že vám to depresivní stavy nezhoršuje.

Máte nějaké další tipy, které jsou dobré na depresi? Napište je do komentářů.

Hlavně nezapomínejte, že Vánoce jsou vesměs komerčním svátkem, který navíc ateisté slaví jenom proto, že je to už tradičně zakořeněno. Nemá to ale pro nevěřící žádnou logiku. Navíc spousta lidí okolo vás není přes svátky šťastná a jsou lidé, kteří setrvávají v neuspokojivých vztazích jenom z nutnosti anebo kvůli dětem nebo protože se obávají, že si nikoho jiného nenajdou. Stejně tak můžete pozorovat nejrůznější "výhodná" falešná kamarádství. Snad vás to trochu povzbudilo. Jestliže jste na Vánoce úplně sami, není to tak hrozné, jak by se mohlo zdát. Můžete si dělat, co chcete, kdy chcete a jak chcete, všechno je to jen o nastavení vaší mysli. Vánoce nejsou nic víc než prázdným pojmem jako třeba Valentýn apod. Vy ale z toho, že jste přes vánoční dny sami, rozhodně mít depresi nemusíte.

Máte o svátcích deprese?

Ano
59% (10 hlasů)
Ne
41% (7 hlasů)
Celkem hlasů: 17