Jak přežít svátky v rodinném kruhu? Máme 5 rad, jak na to

Nehádejte se u vánočního stolu
 

Vánoce jsou svátky klidu, ačkoliv se to v mnohých rodinách vůbec nemusí poznat. Svátky, při kterých se schází celá rodina mohou být velmi stresující. Jak se vyhnout hádkám?

Svátky s celou tou vánoční a vyjímečnou atmosférou vyvolávají pocit, že všechno musí být prefektní. Musí být dokonale uklizeno, musí být dobře navařeno a nachystáno a dárky profesionálně zabaleny. Když už s tím máte tolik práce, přáli byste si za to všechno i perfektní rodinu. Jenže... Máme pět tipů jak se vyhnout hádkám a pět témat o kterých se raději nebavit.

Kdo má pravdu?

U stolu se sejdou různé věkové kategorie s jinou životní zkušeností a odlišným pohledem na úplně všechno. Zkuste si uvědomit, že je jedno, kdo má pravdu. Nejde o politickou debatu, nesnažíte se získat na svou názorovou stranu publikum, váš příbuzný není váš oponent. Myslete na to. Důležité je si udržet svůj vnitřní klid.

Tip Zkuste si jednoduché cvičení. Usměv, lehké pokývání hlavou a pohled do talíře. A věta: "Ten salát je geniální, co do něj dáváš?"

Dárky

Cokoliv dostanete vás automaticky potěší. Je jedno, že ta podprsenka je moc velká a kalhotky moc malé. Neurážejte se pokud se někdo netrefil do vašeho vkusu. Mějte na paměti, že teď hrajete o vánoční atmosféru. Reklamace můžete vyřešit později. Vzpomeňte si na svůj herecký talent a projevte radost při vybalování třetích bačkor. Sami se smiřte s tím, že dost možná nedostanete to, po čem vaše sdrce touží. Kdo jiný to vybere lépe, než vy? 

Tip Před tím, než se uvidíte s rodinou přemýšlejte, co by je potěšilo. Dostali jste minulý rok svetr, který ležel do teď ve skříni? Vemte si ho na návštěvu k tomu, od koho jste jej dostali. Potěšit někoho hned ve dveřích je výborná prevence hádky a zvyšuje toleranci. 

Hostina a hostitelka

Hostitelka, nebo hostitel, zkrátka autoři toho, co právě jíte jsou něco jako Pohlreich, Sapík a Emanuel Ridi dohromady. Jídlo je vždy výborné. Samozřejmě nemusíte ho jíst moc, stačí o tom pomlčet. Pokud vám něco chutná zdůrazněte to, chtějte recept, mlaskejte a dělejete ňami, ňami. 

Děti 

Děti je potřeba nepřecpávat sladkostmi a cukrem. Vsaďte na ovoce.

Děti jsou úžasné, ale když se doma cpou sladkým cukrovím a nemají pohyb stává se z nich běsnící zvěř. Když je správně utaháte, přiměřeně nacpete a pustíte pohádku, uděláte radost nejen jim, ale i vaší široké rodině. (Zvláště pak starším členům rodiny.)

Alkohol

Alkohol může být jediným řešením společné hostiny, kdy je důležité přežít bez trvalých následků. Pozor, hodně alkoholu může být problém. Pijte s rozumem, pokud máte tendenci být po víně upřímní, dejte si raději něco jiného.

5 témat, kterým se vyhnout obloukem

  • Politika - To je hrozný, co se dneska, děje žejo? (Po této otázce obvykle následuje něco hrozného i u stolu.)
  • Náboženství - Všechny ty křesťany, muslimy a hinduisty nechte na Vánoce být. Bude vám lépe bez nich.
  • Budoucnost - Tak kdy se bude Martinka vdávat? Ona ještě nikoho nemá? Jak je to možný?
  • Staré křivdy - Kdo komu dluží a kdo komu co provedl je rozhodně špatné sváteční téma.
  • Pomluvy - Přestože může být legrace drbat o sousedech, vyhněte se pomluvám a nikdy nedrbejte rodinu. Oni stejně všichni všechno vědí.