Ohňostroje rozzáří hlavní město! Víme, kam vyrazit

Kam na ohňostroj?
 

Kam v Praze za silvestrovskými oslavami a jaké budou letos bezpečnostní manévry oblíbených oslav?

Na bezpečnost oslav silvestra a uvítání nového roku ohňostrojem v Praze dohlédne policie, záchranka i hasiči. Připravena jsou i dopravní opatření, policie proto upozorňuje řidiče na přechodnou úpravu dopravního režimu na některých ulicích v centru města.

Silvestr na Staroměstském a Václavském náměstí
Program oslavy silvestra na Staroměstském náměstí začne v 17:00 hodin a ukončen by měl být po půlnoci. S ohledem na bezpečnost návštěvníků budou pro automobilový provoz uzavřeny příjezdové ulice (přechodná úprava se týká ulic Pařížská a Jáchymova od 20:00 do 03:00 hodin).

Na Václavském náměstí, kam obvykle přichází během silvestrovského večera a noci slavit velké množství Pražanů a turistů, nebude možné parkovat. Zákaz parkování bude platit od 12:00 do 10:00 hodin 1. ledna. I sem bude dočasně zakázán vjezd automobilů (týká se ulic Wilsonova - od 12:00 do 10:00 hodin, Jindřišská, Vodičkova, Štěpánská a Ve Smečkách od 16:00 do 08:00 hodin).

Vzhledem ke zkušenostem z minulých let, kdy se oslavy soustřeďují kolem půlnoci i na Karlův most a jeho okolí, bude od 23:30 hodin do 01:30 hodin uzavřena komunikace Křižovnická – Smetanovo nábřeží v úseku Platnéřská – Karoliny Světlé. A na Malé Straně v době od 21:00 do 02:00 hodin také ulice Josefská a Mostecká.

Na obou náměstích budou k dispozici sanitky, na Václavském náměstí bude dokonce i záchranářský kamion Golem, připraveni budou i hasiči se zásahovými vozidly.

Policisté a strážníci dohlédnou na dodržování dopravních opatření i zákazu prodeje pyrotechnického materiálu. Na Vltavě budou dohlížet čluny obou bezpečnostních složek.

Dopravní podnik hl. m. Prahy prodlouží provoz metra přibližně do 2:30 hodin 1. ledna v intervalu 10 minut. Podrobné informace o provozu MHD najdete ZDE.

Novoroční ohňostroj
Tradiční novoroční ohňostroj rozzáří Prahu v 18.00 hodin. Pro automobilovou dopravu budou 1. ledna 2017 od 16 do 18.30 hodin uzavřeny tyto komunikace:
-        Dvořákovo nábř. v úseku Štefánikův most – nám. Jana Palacha
-        nábř. Edvarda Beneše v úseku Klárov – Štefánikův most
-        Čechův most, Mánesův most, Štefánikův most, most Legií
-        Pařížská v úseku ul. Bílkova – nám. Curieových
-        17. listopadu v úseku nám. Jana Palacha – nám. Curieových

Provoz tramvají (Mánesův a Čechův most, pravobřežní komunikace od Národního divadla po náměstí Curieových) bude přerušen v 17:30 hodin. Tramvajová doprava na dalších komunikacích – Štefánikův most a most Legií bude řízena operativně podle situace ve spolupráci s policií. Dopravní podnik přesto doporučuje cestujícím nespoléhat na tramvaje a raději využívat metro.

Městská policie bude zajišťovat prostor u metronomu na Letné, odkud bude ohňostroj odpálen, a to jak v době příprav (od dopoledních hodin 31. prosince), tak i v jeho průběhu, a poté až do dopoledních hodin 2. ledna. Pražská záchranka bude mít přímo na Letné dvě sanitky a jednu na nábř. Edvarda Beneše, stejně budou umístěny požární automobily hasičů.

Klíčová slova: