Kdy jste byli u doktora a kolik to stálo? Aplikace Moje VZP ví všechno

Víte, kolik stojí jednotlivé úkony zdravotní pojišťovnu?
 

Na začátku září spustila Všeobecná zdravotní pojišťovna novou aplikaci Moje VZP, kde naleznete mimo jiné přehled vykázané péče. Podobná aplikace není novinkou, mohli jste se s ní setkat i u dalších pojišťoven. K čemu vlastně taková aplikace slouží a je dobrý nápad se tam registrovat?

Aplikaci Moje VZP spustila Všeobecná zdravotní pojišťovna na počátku září. Za první čtvrtrok fungování se do aplikace zaregistrovalo 66 405 lidí, další lidé přibývají každým dnem. Zatím se registrovalo 58 procent žen a 42 procent mužů. Nejvíce mají o aplikaci zájem ženy ve věku 30-40 let. Nejstarším uživatelkám aplikace je momentálně 97 let. Podobná aplikace ale rozhodně není novinkou, například OZP (Oborová zdravotní pojišťovna) má takzvanou VITAKARTU, tedy elektronickou zdravotní pojišťovnu už pět let. 

Aplikace od pojišťoven by měly především ulehčovat obslužnost, takže by člověk nemusel stát dlouhou frontu na přepážce. Pojišťovny nabízejí různé služby, jde ale většinou o dva základní věci - přehled vykázané zdravotní péče a také přehled plateb pojistného. Jestliže by jakýkoliv údaj neseděl (jako třeba vykázaná péče za něco, co jste nepodstoupili a podobně), můžete problém vyřešit skrze aplikaci a nemusíte chodit na pobočku. 

 

Hodně zajímavé jsou na aplikaccíh pojišťoven údaje vykázané péče. Tu jste třeba u VZP mohli kontrolovat tak, že jste si vyžádali přehled od pojišťovny a ta ho bezplatně vykázala. V aplikaci Moje VZP, která službu zavedla, je již nyní také přehled vykázané péče a všech úkonů přehledně a pohromadě.

Přes aplikaci můžete ověřit údaje o veškeré zdravotní péči, která byla vykázána na vaše rodné číslo a kterou VZP uhradila. Zjistíte i cenu, kolik pojišťovna zaplatila za všechny zdravotní úkony a kolik zaplatila za léky. Samozřejmě nechybí datum vašich návštěv u lékaře, cena provedené prohlídky nebo výše poplatků u lékaře nebo v lékárně. Je to tam zkrátka komplet všechno. 

Aplikaci využijete i pro kontrolu plateb pojistného, kdy můžete zobrazit historii a aktualizovaný stav pojištění a plateb pojistného. Tak vám nenaskáčou nechtěné dluhy a kdyby ano, můžete to hned vyřešit. "Ověříte si, zda nedlužíte na zdravotním pojištění, a kdyby ve vaší evidenci bylo období, ve kterém není pojišťovně znám plátce pojistného, dozvíte se i to, jak dál postupovat. Tedy jak (čím) doložit dobu studia nebo zaměstnání u konkrétního zaměstnavatele a další. Snažili jsme se zobrazit data co nejsrozumitelněji tak, aby z nich bylo jasně znát, jaký problém nastal a jak jej případně řešit," uvádí tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Používáte svoji pojišťovnu elektronicky?

Ano
29% (8 hlasů)
Ne
18% (5 hlasů)
Ne, ale chystám se
54% (15 hlasů)
Celkem hlasů: 28
Dávejte pozor na svoje oči! Skoro polovina lidí má vánoční úraz oka